Пловдивският Драматичен театър с мащабен проект за Европейска столица на културата

Проектът ще бъде представен днес, а специални гости  ще бъдат музикантът Янис Пантазис и композиторът и режисьор Тео Абазис.

Проектът на Драматичен театър – Пловдив „Европейска Одисея 2019. Пътуващият човек“, съфинансиран от ОФ „Пловдив 2019“, е най-мащабният в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Вдъхновен от поемата на Омир, той дава възможност на творци от различни държави да работят заедно върху мита за Одисей в неговото съвременно измерение – създавайки епичен, модерен и визуално въздействащ спектакъл.

Проектът ще ни изправи пред философско-политическите въпроси на човешката миграция и нуждата от ново осмисляне на този цивилизационен феномен в съвременния европейски контекст.

Режисьор на спектакъла „Одисей“ е Диана Добрева. Автор на драматургичния текст – Александър Секулов. Сценографията е поверена на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова. Видео дизайнът е на Петко Танчев и Атанас Динчев.

Участва трупата на Драматичен театър – Пловдив и 19 външни артисти. Специални гости на уъркшопа към проекта са музикантът Янис Пантазис и композиторът и режисьор Тео Абазис.

Янис Пантазис е световен майстор от Гърция, който създава музикални инструменти от дълбоката античност (отпреди 3000 години), запазвайки автентичността на материали и технология. Музикалното си образование получава в  консерваториите в  Солун и Лариса, където завършва музикална теория и саксофон. През 2012 г. заедно с Арги Какисис отварят вратите на легендарната Ла Понта в замъка Акротири на остров Санторини. Дейността му по възстановяване на антични инструменти и музика е широко отразена от медиите в целия свят. BBC снима филм за големия гръцки майстор. Янис Пантазис е член на Асоциацията за изследване на древногръцката митология.

Тео Абазис понастоящем е заместник-художествен директор на Гръцкия национален театър в Атина. Изучава пиано и музикална теория в Националната консерватория и музикална композиция в Музикалната академия в Утрехт, като в същото време сътрудничи с тамошната театрална академия в музикално-театрални продукции и семинари. Като научен сътрудник на фондация „Онасис“  продължава обучението си в Музикалната академия в Берн. През 2006 г. преподава театрална импровизация и актьорско майсторство в Драматичната школа на Атинската консерватория. В периода 2004-2010 заема ръководни позиции в Съвета на гръцкия център към Международния театрален институт на ЮНЕСКО. В следващите години е художествен ръководител на регионалните театри в Патра и Кавала.

Подобни статии

Top