Пловдивският екип на БАН печели позиции с чисти технологии (СНИМКИ)

Десетки фирми се възползват от лабораторията в града под тепетата. Нов научен център се откри днес

Национален център по мехатроника и чисти технологии откриха кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, предаде репортер на DCnews.bg.

Съоръжението поддържа изключително чиста среда, чистата стая е с оборудване за милиони левове, a целта е да се повиши научно – изследователския капацитет на лабораторията по приложна физика на БАН в града под тепетата. Самата лаборатория пък вече е завоювала завидна позиция сред бизнеса и капацитетът й се използва не само за научни цели, но и за тестове от фирми от областта на машиностроенето, автомобилостроенето, самолетостроенето, медицината. Така например екипите изследват износоустойчивостта и триенето на метали, керамика, пластмаси и хартия, изследват се дебелината на покритията.

Добрата новина за подразделението в Пловдив е, че дори и кризата с коронавируса не успяла да засегне звеното и въпреки изолацията и ограниченията пловдивските учени са отработили над 130 технологични поръчки на близо 30 фирми. В тази връзка шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски не пропусна да поздрави поздрави колегите си с думите: „В един кратък срок те успяха да направят нещо голямо.“ Лаборатория по приложна физика пък е притегателна за много компании. „Впечатляващо е, че има чуждестранни фирми, които ни търсят за съвместна дейност. Това се случва рядко в България. Очевидно ноу-хауто на нашите колеги е уникално“, допълни той.

Кметът Здравко Димитров на свой ред пожела успех и още много върхове технологии.

По думите му Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България, в която работят стотици български и международни компании с над 74 хиляди служители. „Дори и в момент на криза компаниите се възстановяват, започнаха да наемат хора и да изнасят продукция“, подчерта градоначалникът.

Изграждането на Изследователския център обхваща периода 2007 – 2020 г. То е резултат от синергията на няколко проекта с национално и европейско финансиране, като последният от тях, проект BG05M2OP001-1.001-0008 „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Подобни статии

Top