Пловдивският инспекторат извършва спешна проверка в „Столипиново“ заради запалени гуми - DC news

Пловдивският инспекторат извършва спешна проверка в „Столипиново“ заради запалени гуми

Черен дим се виждаше следобед над квартала

Пловдивският общински инспекторат е изпратил  по спешност екип в кв. „Столипиново“ във връзка със сигнал за нерегламентирано изгаряне на излезли от употреба гуми, което силно замърсява въздуха. Това съобщи директорът на инспектората Борислав Димов. При установяване на нарушението ще бъде съставен е акт  по реда на Закона за управление на отпадъците.

Този следобед дим от запалени гуми на улиците „Крайречна“ и „Бъндерица“ в квартала вдигна пловдивската пожарна по тревога. Огнището продължава да пуши и в момента.

По закон притежателите на излезли от употреба гуми са длъжни да ги предават задължително на специализираната площадка за събиране и съхранение, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на ул. „Даме Груев“ 64. От там те се  предават за рециклиране. Освен това местата за смяна и продажба на гуми са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните стари гуми. Тези търговски обекти са задължени да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми безплатно.

За неспазване изискванията на Закона за управление на отпадъците на физически лица, които изхвърлят излезли от употреба гуми на неразрешени за това места, се налага административно наказание глоба от 300 до 1 000 лева. За нерегламентирано изгаряне на излезли от употреба гуми на физически лица се налага административно наказание глоба от 2 000 до 5 000 лева. За юридически лица, които нерегламентирано изхвърлят и/или изгарят излезли от употреба гуми, се налага административно наказание в размер от 1 400 до 4 000 лева, припомнят от инспектората.

Подобни статии

Top