Пловдивският кмет инспектира и ремонта на Постоянната експозиция на ГХГ

Сградата на някогашната Девическа гимназия се намира на ул. „Съборна“ в Стария град

Постоянната експозиция на Градската галерия скоро ще отвори врати с реставрирана сграда, обновена художествена експозиция и преобразено дворно пространство.  По този повод днес Кметът Здравко Димитров посети на място Постоянната експозиция на ул. „Съборна“№14А в Стария град  и се запозна с дейностите по реставрация и реновиране. В момента се работи по дворното пространство. Кметът бе придружен от заместник -кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, а на място ги посрещна Красимир Линков – директор на ГХГ Пловдив.

Припомняме, стартът на дейностите по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив бе даден през пролетта на 2019 г. В събитието тогава взеха участие авторите на проекта – архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, представителите на консорциума – изпълнител на ремонта Андон Димитров и Николай Иванов. Възложител на ремонтните работи е Градската художествена галерия, а за техен изпълнител беше избрано обединението ДЗЗД „Реставрация на Галерия Пловдив“ („Астра Билдинг Груп“ ЕООД и „Николай Ом“ ЕООД), след провеждането на търг за обществена поръчка, на който се явиха общо трима кандидати. Стойността на дейностите само по сградата е 1381 418 лв. с ДДС. Строителният надзор  се осъществява от „Акорд Проект” ООД.

Сградата е строена по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер

Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881 г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. Проектите и всички планирани дейности бяха съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство (ИНКН). Извършени бяха значителни по обем реставрационни дейности, като в максимална степен се съхрани автентичният облик на фасадите и конструкцията на сградата. Изцяло е подменена дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка от чамова дървесина, направи се пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което е превърнато в допълнителна експозиционна площ, където ще се представи съвременно изкуство.

Кметът Здравко Димитров инспектира две къщи в Стария град

Една от задачите на реновирането на музейната сграда беше разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя фонд, в който се съхраняват над 7400 творби на живописта, графиката, скулптурата, фотографията и приложното изкуство. За по-доброто опазване на изложените експонати е изградена централна климатична система, както и съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Монтирано е ново стълбище, чиято иновативна конструкция значително облекчава натоварването на сградата.

1 2

Подобни статии

Top