Пловдивският кмет търси варианти за ускоряване водоснабдяването от Въча

Здравко Димитров ще има среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

Кметът на Пловдив Здравко Димитров предприема действия за ускоряването на реализацията на проекта за водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Заради инцидента със замърсяването на река Марица в Хасковско и наложителното спиране на водата на повече от 50 селища наблизо, проектът Въча добива все по-сериозна важност за Пловдив и региона. Проведох няколко разговора с министър Емил Димитров и заместник-министър Николай Нанков и те ме увериха, че ще съдействат за ускоряването реализацията на проекта“, коментира Димитров.

В момента питейната вода за Пловдив се добива чрез сондиране на кладенци с подпочвени води на 30 метра под земята.

Проектът за водоснабдяването от каскада Въча и осигуряването на чиста питейна вода от язовира включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на Първенец. До края на годината трябва да е готово прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност за реализацията на проекта.

В сряда кметът ще има нова среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, където отново ще се дискутира проектът за водоснабдяване на Пловдив от язовир Въча.

Подобни статии

Top