Пловдивският митрополит Николай хвърля кръста в река Марица - DC news

Пловдивският митрополит Николай хвърля кръста в река Марица

Преди това той ще освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон и с литийно шествие ще потегли към река Марица

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица в Пловдив, срещу Водната палата на 6 януари (петък) 2023 г. в 12:30 часа.

Православните християни, които желаят да участват при изваждането на Богоявленския кръст от водите на река Марица след Великия Богоявленски водосвет, трябва да заявят своето участие в катедралния храм „Св. Богородица” в гр. Пловдив най-късно до днес – 5 януари 2023 г. (четвъртък), като запишат трите си имена и телефонен номер за връзка.

Преди Богоявленския водосвет владиката ще освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон. Церемонията ще бъде от 12:00 часа пред катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пловдив.

След освещаването на знамената пловдивските поделения, митрополитът ще поведе литийно шествие до река Марица.

Полицията с мерки за обществения ред и сигурност на празника

Междувременно утре, по повод честването на Богоявление, от страна на областната дирекция на МВР са взети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурност за участниците и зрителите на традиционното хвърляна на кръста във водите на река Марица в Пловдив.  В тази връзка, в интервала  от 11.30 ч. до 13.30 ч., ще бъде наложено временно ограничение на движението на моторни превозни средства по бул. „Цар Борис III Обединител“, в участъка от кръстовището с бул. „Шести септември“ до кръстовище с бул. „България“.

За избягване на затруднения в трафика екипи на сектор „Пътна полиция“ ще  пренасочват автомобилния поток по обходни маршрути, като апелираме водачите да се съобразяват с така въведената временна организация на движение и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители.

Подобни статии

Top