Пловдивският общински съвет поиска акциите на Варна в панаира - DC news

Пловдивският общински съвет поиска акциите на Варна в панаира

Местният парламент заседава два часа и половина и прие една декларация

След две почивки и много реплики и дуплики общинските съветници в Пловдив приеха декларация, с която се иска община Варна да върне безвъзмездно акциите от Международен панаир – Пловдив на държавата и след това те да бъдат предоставени на Пловдив или община Пловдив да получи целево 16 милиона лева от държавата, за да закупи варненските акции. Това се случи преди минути на извънредната сесия на Общинския съвет под тепетата, инциирана от групата на ГЕРБ.

Декларацията, предложена съвместно от ГЕРБ и „Демократична България“, е отворена и в нея могат да се подпишат всички общински съветници, които желаят. Тя е адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет – Варна, кмета на община Варна, а също и лидерите на всички групи и партии от община Варна.

В началото на сесията председателят на ППГОС на ГЕРБ в Общинския съвет Йордан Илиев подчерта, че това ще бъде декларативно предложение към държавата, тъй като няма как тя да бъде задължена да отпусне средства. От „Автентична лява БСП“ уточниха, че ще подкрепят предложението.

Според Веселина Александрова от „Демократична България“, по-добре е акциите да бъдат върнати на държавата безвъзмездно.

Независимият общински съветник Слави Георгиев пък посочи, че единствената опция на Общинския съвет е на всяко акционерно събрание на „Пълдин Туринвест“ да не приема апорта на акциите.

След като гласуваха декларацията на ГЕРБ и ДБ, съветниците поставиха на гласуване и декларация от Съюз за Пловдив, прочетена от Евелин Парасков.

В крайна сметка след два часа и половина заседание, се стигна до приемането на декларацията на ГЕРБ и ДБ.

Припомняме, че до поредната извънредна сесия се стигна, след като вчера Търговският регистър отказа да впише в активите на „Пълдин туринвест“ АД акциите на община Варна в Международния панаир. Днес пък Окръжният съд излезе с определение, с което също спря вписването на увеличението на капитала на смесеното дружество.

Припомняме, че снощи кметът Здравко Димитров внесе искови молби в Окръжния съд за отмяна на взетите решения на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ от 9 януари т.г. Разбра се също, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в телефонен разговор с кмета е поискал незабавното обжалване на увеличения капитал на дружеството във връзка с казуса около собствеността на Пловдивския панаир и организиране на извънредна сесия на ОбС.

Подобни статии

Top