Пловдивският „Одисей“ иска да излезе в чужбина, търси средства

Изнасянето на спектакъла от пловдивския театър и гастролът на друга сцена е скъпо начинание

„Ще работим „Одисей“ да гостува в чужбина, въпреки че изнасянето на спектакъла извън пределите на пловдивския театър е изключително сложно и много скъпо“. Това каза на пресконференция днес директорът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев.

Той благодари на драматурга Александър Секулов за уникалния текст, а също на режисьорката Диана Добрева и на целия екип, реализирал пиесата и свършил колосалната работа тази продукция да стане реалност. „Това ще остави белег в техния живот. Благодаря и на техническите служби, които свършиха чудеса. Целта ни е да сме гости на повече места в България и чужбина“, коментира Кръстев.

Той подчерта, че поставянето на „Одисей” в Народния театър, е било изключително сложно, но успешно. „Това ни дава кураж да мислим върху гостуването на повече места в България и чужбина. Това е следващата ни цел. Надяваме се на съдействието на „Пловдив 2019” и Министерството на културата. Любопитни сме да покажем това нещо на други култури и да видим как ще го възприемат те”, каза още Кръстев.

Според драматурга Александър Секулов гостуването на постановката в столицата е било голяма отговорност за целия екип.

„Когато спектакълът напусне мястото, в което е създаден, се появява едно любезно отчуждение. Аз съм си направил следните изводи от всичко, случващо се покрай Одисей – не съм си представял че един 24-годишен човек може да излезе и да смаже претенциозната софийска публика. Дори възрастни актьори се притесняват, докато Константин Еленков го направи без да му трепне окото“, разказа Секулов пред журналистите и добави: „Голяма радост ми достави и участието на 20-те млади колежки, завършили преди време НАТФИЗ. Всички тези лица за пръв път се виждат от театрална България.“

Една от актрисите била толкова отдадена на спектакъла, че излязла на сцената бременна в седмия месец, допълни шефът на театъра. Кръстев похвали и работата на екипа на БНТ от Пловдив, създал филм за постановката.

„Големият въпрос оттук-нататък е, какво прави градът и държавата с продукт, който по мнение на хората, които са го гледали е невероятен“, попита директорът на Драматичния театър.

Подобни статии

Top