Пловдивският съд издирва за разпит жената на Плъха, никой не знае къде е

Пак отложиха делото срещу д-р Иван Димитров, убил Жоро Джевизов на 2 март 2018 г.

За пореден път отложиха делото срещу рентгенолога д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов с прякор Плъха. Този път причината бе отсъствието на двама от свидетелите – Надежда Стоева и Николай Петков. Жената, с която Плъха живеел на семейни начала,  е в пълна неизвестност и съдът разпореди да бъдат направени справки къде се намира тя. Ще се проверява излизала ли е зад граница, дали се намира в някой от затворите или арестите в страната и дали не е сменила постоянния или настоящия си адрес.

Стоева изчезна още по време на първото дело срещу доктора. Оттогава тя е в неизвестност, а децата й от Плъха отглеждат неговите родители.

По време на заседанието днес бе разпитан бившият полицай Георги Методиев, който е бил младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ на Второ РУ през 2018 г., а впоследствие е напуснал полицията. Методиев разказа, че е бил изпратен на местопроизшествието, след като е отишъл на работа на 2 март 2018 г. сутринта. Той и негов колега е трябвало да проучат има ли видеозаписи от охранителни камери в района, където е намерено тялото на Плъха. Когато отишли на място двамата полицаи установили, че камери има на магазин в близост. След като поискали от собственика на магазина да им предостави видеозаписите, полицаите започнали да извършват оперативно-издирвателни мероприятия.

Те отишли в къщата на доктора, която била в близост и разговаряли с покойната му леля Цветанка Тодорова. Тя им казала, че е чула караница, но не е излязла на терасата да види какво става, тъй като живеела с болния си мъж. Жената насочила полицаите към племенника си д-р Иван Димитров, който живеел на втория етаж и дори им съдействала да се срещнат с него.

Ченгетата годворили и с лекаря, който им разказал своята версия за случилото се. Тъй като това, което им казал се сторило неубедително на полицаите, те съобщили за това на шефа си във Второ РУ.

Впоследствие те взели и видеозаписите.

Според Методиев видеокамерите били свързани с интернет и до тях имало достъп чрез специална парола. Когато взели записите от собственика на магазина и започнали да ги гледат, установили, че видеата имат прекъсвания, тъй като камерите се активирали само при движение, а през нощта в района рядко минавали хора. Освен това във видеото липсвал голям диапазон от време.

На записите обаче се виждало лице с тъмни дрехи, което леко се задържало в единия край на камерата. Според бившия полицай на записа бил и д-р Димитров, който бил облечен с яке и чехли, а в ръката си държал предмет, който приличал на пистолет. Виждал се и друг човек, като записите били от тъмната част на денонощието.

Приети бяха също всички експертизи по делото. Според тройната съдебно-медицинска експертиза смъртта на Плъха е настъпила от огромна кръвозагуба, в резултат на огнестрелна рана в гърдите. Според вещите лица куршумът е преминал през белия дроб, някои от ребрата и е излязъл през гърба. Приета бе също комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според която Плъха не е изпитвал болки и страдания. Експертите твърдят, че заради адреналина, той може дори да не е усетил прострелването.

Според съдебно-медицинската експертиза, направена на д-р Димитров след случилото се, той е бил ранен с нож в крака, като става дума за порезна рана, контузия на пръст и оток на ръката, в резултат на схватката с Джевизов. Патологът д-р Христина Хаджиева е прегледала лекаря на 2 март, непосредствено след случилото се.

Приети бяха също химическа експертиза, според която Плъха е бил надрусан с морфин, моноацетил морфин и хлоробензол 1. Техническата експертиза пък доказвала, че не може да се каже с категоричност, че няма манипулация на видеозаписите. Според друга експертка обаче не са установени следи от манипулации на видеата, а качеството им не било достатъчно добро, за да се разпознаят хората, които фигурират вътре.

В крайна сметка делото бе отложено за 26 юли от 10 ч. 

Подобни статии

Top