Пловдивският съд потвърди връщане на делото срещу Лютви Местан - DC news

Пловдивският съд потвърди връщане на делото срещу Лютви Местан

Определението е окончателно

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Кърджали, с което е прекратено съдебното производство и делото е върнато на Окръжна прокуратура – Кърджали за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила. Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Кърджали.

Обвиняеми по делото са Лютви Местан и бащата на загиналото бебенце Юсеин Ахмед.

Срещу всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че на 14.04.2019 година на разклона за село Загорско, област Кърджали, при управление на МПС, всеки от тях е нарушил правилата за движение и при условията на независимо съпричиняване с другия е причинил смъртта на шестмесечно бебе.

Пловдивският апелативен съд споделя доводите на Окръжен съд – Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите. На първо място това са майката и братчето Б. А. на загиналото момиченце, които са били представлявани от адвокати, които са били адвокати и на бащата. Това е основание за отвод. На братчето Б.А. не е бил назначен особен представител – адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му.

Пловдивският апелативен съд прецени, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Подобни статии

Top