Пловдивският университет откри учебната година с над 3 900 нови студенти

59-тия випуск на най-голямото висше училище в Южна България ще се обучава в 9 факултета и 2 филиала.

С над 3 900 нови студенти стартира новата академична година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Петдесет и деветият випуск на най-голямото висше училище в Южна България ще се обучава в 9 факултета и 2 филиала.

„59-ата учебна година на Пловдивския университет е ново начало за над три хиляди първокурсници, както и за мен. Нова, защото те за първи път присъстват на откриване на академична година, а аз – за първи път я откривам като ректор. В този смисъл емоцията ни е напълно споделена”, с тези думи към присъстващите се обърна ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов.

Той подчерта, че авторититетът на университета е безценен и респектиращ сам по себе си. „Най-важнатата функция на висшето училище е да прави хората свободни. Бих искал да почувствате днешния ден особено лично. Пътят към знанието е дълъг, но фактът, че сте тук означава, че сте взели правилното решение – да бъдете студенти в Пловдивския университет“. Като обеща безусловна и безкористна подкрепа от името преподавателите ректорът заяви още: „Ние сме от един отбор и трябва да докажем, че висшето образование в България е на ниво, което позволява на младите хора да изпълнят мечтите си по най-добрия начин”.

За поредна година Пловдивският университет изпълнява на 100% акредитирания си държавен прием. В момента във висшето училище се обучават около 20 хил. студенти в 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след месец, стана ясно при откриването на новата академична година.

Пловдивската Алма матер разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си – т.нар. Нова сграда на бул. „България“ №236 в Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top