Пловдивските адвокати подкрепиха декларация против нападките на Гешев срещу адвокат Ина Лулчева - DC news

Пловдивските адвокати подкрепиха декларация против нападките на Гешев срещу адвокат Ина Лулчева

Декларацията е на Обединението на свободните адвокати у нас

Пловдивските адвокати подкрепиха почти единодушно днес декларацията на Обединението на свободните адвокати (ОСА) у нас, в подкрепа на адвокат Ина Лулчева. Това стана на общо събрание на Пловдивската адвокатска колегия, на което присъстваха около 140 юристи, научи DCNEWS.

Преди дни  „СНЦОП“ Обединение на свободните адвокати излезе с декларация срещу нападките на главния прокурор срещу адвокат Лулчева, която освен дългогодишен, опитен и уважаван пеналист, е и зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

„Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното“, посочват от обединението.

Ето какво се казва в декларацията:

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВАДС,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ – ЧЛЕНОВЕ НА АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ – АДВОКАТИ,

На 19 януари 2023 г. по време на изслушването си в правната комисия на Народното събрание, главният прокурор Иван Гешев заяви, че обсъжданите изменения и допълнения на НПК и ЗСВ, свързани с повишаване ефективността на разследванията, отчетността на главния прокурор и механизъм за неговото разследване, са писани от една „кантора, чиито адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Николай Малинов и при разследваните от Nexo“. Главният прокурор не си спести и подмятанията, че в същата кантора работи и една адвокатка, която била „много активна при закриването специализираните наказателни съдилища и прокуратури“, както и че тази адвокатка „присъства днес на изслушването“. Несъмнено стана ясно, че с това главният прокурор адресира адв. Ина Лулчева – зам. председател на ВАдвС, която действително присъстваше на заседанието на правна комисия в НС, но за която главният прокурор предпочете да говори само докато моментно отсъстваше от заседателната зала.

„Обединение на свободните адвокати“ е организация, която работи за издигане авторитета на адвоката като защитник на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица в България. Предвид това не можем да подминем подобен род изказвания и с настоящата декларация изразяваме противопоставянето си на всякакви опити за персонални атаки срещу конкретни адвокати и срещу адвокатската професия като цяло. Демонстрираното отношение от главния прокурор и използваната от него риторика води до обезценяване на основни принципи, залегнали в Конституцията и процесуалното ни законодателство, от една страна, а от друга засяга институционалното доверие в адвокатурата и мястото й в едно изграждано върху върховенството на правото демократично общество.

Важен в случая е цялостният контекст, в който главният прокурор си позволи обсъжданите изказвания – този на предложенията за законодателни изменения за подобряване ефективността на наказателното производство. Именно това съвпадение създава недопустимото внушение, че след като подготвяните изменения и допълнения са „писани от адвокати, които обаче защитават лица, разследвани за шпионаж или са свързани с технологична компания“, както и че „paбoтaта на адвоката e дa зaщитaвa и дa взимa пapи oт xopaтa, ĸoитo зaщитaвa, нeзaвиcимo ĸaĸвa e иcтинaтa“, то същите промени и изменения се правят единствено за да бъде затруднена прокуратурата да изпълнява своите задължения и така лицата да се спасят от наказателно преследване и отговорност.

Без да коментираме обективната неистинност на твърдяното авторство при разглежданите на посочената дата от правна комисия законопроекти, декларираме, че подобни изказвания, направени в такъв контекст, уронват и дискредитират не само конкретно визираните адвокати, като поставят под съмнение техния професионализъм. Изказването засяга в пълнота и Адвокатурата като институция, чиято функция и важност са причината принципите за изграждане на същата – свобода, независимост и самоуправление, да са конституционно регламентирани. Напомняме, че правото на защита е гарантирано както от Конституцията и международното право, така и от наказателнопроцесуалния кодекс, чийто чл. 15 сме сигурни, че главният прокурор добре познава и разбира. Изпълняването на функциите по защита, не може да бъде аргумент за това дали един законопроект е добър или лош или да ограничава възможността за вземане на отношение по проблемите на съдебната власт и нейното необходимо реформиране. В противен случай ще сме изправени в хипотеза, при която адвокатите и адвокатурата ще бъдем не просто безгласни участници в процесите, които засягат пряко нас и професионалната ни дейност, но практикуващите законоворегламентираната професия на защитници са заплашени да бъдат тенденциозно и недопустимо популистки заклеймени като “оказващи защита на лица, срещу които се водят разследвания”. 

Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното.

Предлагаме на предстоящите Общи събрания на адвокатските колегии, провеждани на 28.01.2023 г., и на Общото събрание на адвокатите от страната през февруари 2023 г., да бъде предложено за гласуване решение за присъединяване на адвокатската общност към настоящата декларация в защита институционалното доверие към адвокатурата и първостепенната роля на адвокатите като стожер на законността и правовата държава.

С уважение:
Председател на УС на СНЦОП ОСА“ – адв. Емил Георгиев

Снимка: Архив DCNEWS

Подобни статии

Top