Пловдивските художници: ДПХ загива!

Кметът Иван Тотев демонстрирал надмощие и политическа власт

Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) разпространи отворено писмо до медиите, в което заявява, че след 107-годишно съществуване, в момента загива. Според художниците причината е, че кметът Иван Тотев им отнема галерията на „Гладстон“, която досега бе ползвана от дружеството.

Вижте пълния текст на писмото: 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Дружество на пловдивските художници

 

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на  надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение  Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков.  Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен.

С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове.  Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците. Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова. Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон“ 32, а финансирането е изцяло от испанска страна. Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар изложба „100х100 пловдивчани“  от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „15х5“ в Есенния салон на изкуствата, които няма как да реализираме, а сме организирали, защото Градска художествена галерия, въпреки че няма официален публичен документ за управление, вече е наредила календара на събитията в залата на ул. „Гладстон“ 32.

Неравностойната битка на Дружеството на пловдивските художници с кмета Иван Тотев за изложбената зала продължава вече 6 години. Единственото ни желание е да съхраним сградата, която е наш дом от 45 години. Построена е от държавата, за да бъде предоставена безвъзмездно със заповед №800 от 11 януари 1975 г. на пловдивските художници за отнета от тях друга сграда.

Общината поиска да разруши сградата и да построи нова на нейно място – идея, посрещната с много протести от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 г. подписахме Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе утвърден с решение на Общинския съвет.

1 2

Подобни статии

Top