Пловдивските магистрати подкрепят „Модел 4“ на павосъдната карта, работели „на конвейр“

Продължителните конкурси за съдии и липсата на кадри също са сред проблемите

Председателят на Окръжния съд в Пазарджик Елеонора Серафимова подчерта, че „Модел 4“ не е съдебна реформа само за районните съдилища, но и за всички нива на системата. Тя посочи, че скоро някои от съдиите в Пазарджишкия окръжен съд ще се пенсионират и няма да има кой да ги замести. По думите й „Модел 4“ е добър, тъй като дава някакво решение на тази кризисна ситуация с кадрите в съдебната система.

По време на дискусията бе посочено, че трябва да има и специализация на магистратите, което пък ще помогне за качественото решаване на делата.

Съдии от по-малките съдилища в Смолянско обаче, изразиха притеснение, че хората в отдалечените места няма да имат достъп до правосъдие, разноските им ще нараснат, ако искат да заведат някакъв съдебен иск, а при дело в друго населено място, ще трябва да си вземат цял ден отпуск, за да присъстват в съдебната зала и да похарчат още пари за транспортни разходи.

Според председателя на Районния съд в Златоград Динко Хаджиев закриването на съдилища и административни структури в отдалечените и погранични райони касае националната сигурност.

„Ако нашата държава се отдръпне от пограничните райони с южните ни съседки, отваряме една неприятна възможност. В тези райони трябва да се запазят държавните учреждения“, изтъкна Хаджиев.

Председателят на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова разясни как ще работят териториалните поделения

„Считам, че темата е много сериозна и докладът на двамата координатори, които са го изготвили е много обемен и подробен. Радвам се, че се случи тази дискусия със съдии от целия апелативен район. Прави впечатление тревогата от предлаганата реформа, която касае съдиите от Смолянския район, чието основно притеснение е как  ще се осъществява достъпът до правосъдие“, обобщи председателят на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова. В изказването си тя разясни как ще действа едно териториално поделение, което по думите й няма да загуби функциите си на съд.

„Всеки един гражданин ще отива и ще подава там исковата си молба. От утре влизат в сила измененията в ГПК и малки изменения в НПК, свързани с електронното правосъдие. Не виждам никаква пречка служители, които дежурят там, да приемат тази документация и да я препращат в Районен съд Смолян и там да се извършва разпределението на делото“, обясни Иванова.

Тя изрази надежда, че държавата ще намери средства за закупуване на устройства за видеоконферентна връзка, което допълнително ще облекчи работата. Така съдия от Смолян ще може да си гледа делото от кабинета си там, а страните да бъдат в териториалното поделение в Чепеларе, например.

„Смея да твърдя, че Апелативният съд е готов и с електронни печати и с регистрация в Държавна агенция „Електронно управление“, така че остава само Висшият съдебен съвет да си свърши работата“, добави Магдалина Иванова.

Накрая правосъдният министър благодари на Иванова за организираната дискусия.

Янаки Стоилов: Няма да бъде закрит нито един районен съд в малко населено място

„Според мен цялата история с разработването на варианти за съдебна карта е започнала зле. Затова казвам, че това е един урок, как трябва да се управлява един процес. И накрая излиза така, че един модел трябва да се приеме или не, за да може да се осъществи поредния проект и да няма финансови корекции“, призна проф. Стоилов.

1 2

Подобни статии

Top