Пловдивските пчелари празнуват в деня на своя покровител – св. Харалампий

Организатор на празника е Общинското пчеларско сдружение „Акация 1899“

Денят на пчеларя ще бъде отбелязан днес в Дома на техниката в Пловдив. Празникът се организира от Общинско пчеларско сдружение “Акация 1899”.

Откриването ще бъде в 11.00 ч. с водосвет, който ще бъде отслужен от отец Величко. Ще бъде изнесена лекция за пчелните продукти и правилния им начин на консумация. Лектор ще бъде един от най-добрите АПИ терапевти у нас – д-р Пламен Енчев.

Програмата включва също концерт от деца от предучилищната група на ОУ „Петър Берон“, а също изпълнения на хор „Родопско ехо“. Ще участват също ученици от курса по пчеларство към СУ „Пейо Яворов“.

Членове на сдружението ще изложат своя продукция по време на празника.

Празник и в Горни Воден

По повод празника на пчеларите, в асеновградския квартал Горни Воден също се организира среща на пчеларите от Асеновградско. Целта е местните да се запознаят с пчеларството, като професия и като изкуство. Домакин на събитието ще бъде библиотеката в квартала. Събитието ще започне от 11:00 ч.

Пловдивски ученици ще се запознаят с живота на пчелите

От 15:30 ч. в еко училище “Слънчев лъч” в Пловдив, в партньорство със “Зелени Балкани”, също ще бъде отбелязан празника на Св. Харалампий – покровител на здравето, на меда и пчелите, както и професионален празник на пчеларите. Децата и гостите на училището ще имат възможността да научат повече за живота на пчелите, както и да се запознаят с устройството и организацията на един пчелен кошер от любителя пчелар и учител по екообразование – Пенка Иванова.

Празникът в училището ще завърши с кулинарна работилница за вкусни медени лакомства.

Подобни статии

Top