Пловдивските съветници от БСП напуснаха заседанието на местния парламент - DC news

Пловдивските съветници от БСП напуснаха заседанието на местния парламент

Заради включването на датата 1 февруари в културния календар на Пловдив

Групата общински съветници от БСП напусна залата в знак на протест срещу включването на датата 1 февруари в културния календар на Пловдив. Социалистите остро възразиха срещу политизирането на годишния план за културни събития, който се обезпечава финансово от общинския бюджет, съобщават от пресцентъра на БСП. Днес обсъждаме културен календар, а не календар на политически събития, изтъкна доц. Ангел Иванов, заместник-председател на местния парламент от БСП. Той обясни, че социалистите отказват да присъстват на гласуване, с което се подменя истина за политическите борби срещу българския фашизъм.

Ако се чества 1 февруари официално в Пловдив, защо да не се чества 23 септември?, попита социалистът инж. Йордан Василев. Той обясни, че на 23 септември са убити без съд и присъда едни от най-видните пловдивчани, начело с кмета-комунар Никола Гълъбов. Предложението му не получи подкрепата на нито един съветник извън групата на БСП.

Дори напомнянето на председателя на социалисти в ОбС – Пловдив Николай Радев, че целият свят заклейми и забрани фашизмa, не промени ситуацията. Пловдивският общински съвет отказа да включи 23 септември – Ден на първото в света Антифашистко въстание, в културния календар на Пловдив за 2021 година.

Припомняме, че ОбС-Пловдив одобри Културния календар за над 2 000 000 лева днес – четете ТУК. Спорната дата влезе след предложение на съветника от Демократична България Йордан Иванов, който поиска официалното включване на 1 февруари, без да иска средства от бюджета за култура – т.е. средствата ще бъдат поети лично от него. 

Подобни статии

Top