Пловдивските съветници се събират на сесия, белязана от COVID

ОбС гласува дарение в размер на 83 000 лева за МБАЛ „Св. Мина“ – първата болница в Пловдив, която е определена изцяло за лечение на коронавирус

Извънредно дарение за нуждите на първата изцяло COVID болница в Пловдив гласуват пловдивските общински съветници на днешното си заседание.

Предложението е на зам.-кмета Тодор Чонов, който замества все още болния от коронавирус кмет Здравко Димитров. Решението е за отделяне на сума в размер на 83 000 лева, която да бъде дарена в подкрепа на МБАЛ „Св. Мина“, а средствата да бъдат разходени съответно за: закупуване на предпазни средства, дезинфектанти, консумативи за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус, закупуване на лабораторна апаратура за PCR изследвания и преустройство на помещение за лаборатория.

Трябва да се подчертае, че заради усложнената COVID ситуация в града под тепетата и от съображение за сигурност старейшините отново се завръщат в Дома на културата, макар при старта на новия политически сезон да заявиха със специално гласуване на Председателски съвет, че вече не желаят да се събират в голямата зала на ул. „Гладстон“. Началото днес е в 10 часа, а сесията ще бъде водена от зам.-председателя Стефан Дедев, тъй като титулярът Александър Държиков също е болен от коронавирус.

Заседанието се провежда без присъствието на граждани, отново от съображения за сигурност, но всеки заинтересован може да гледа излъчване на живо на страницата на Общински съвет Пловдив – ТУК.

22 са точките в дневния ред, няколко са по-важните. Сред тях:

Разрешаване на управителя на КОЦ-Пловдив да закупи нов, последно поколение линеен ускорител на стойност до 5 000 000 лева, като за целта сключи договор за инвестиционен кредит по инициатива JESSICA на „Регионален фонд за градско развитие“ и Банка ДСК. Вносител е зам.-кметът Тодор Чонов, заместващ кмета на Общината.

Ще се гласува и изменение на инвестиционна програма на КОЦ- Пловдив, точката е отложена от заседание през лятото и е по предложение на тогавашния зам.-кмет Илия Кирчев.

Съветниците гласуват разрешение за разполагане на скулптурна композиция „Арката“ на Димчо Павлов в Цар Симеоновата градина; ще се приеме отчет на фондация „Пловдив 2019“ за третото тримесечие на годината, както и ще се гласува освобождаването на споменатия вече Илия Кирчев от УС на фондацията, за да се избере нов зам.-председател.

Важно е решението за закупуване на част от имот, намиращ се на бул. „Македония“ 4 във връзка с реализирането на пробива под Централна гара.

Ще се реши за разкриване на 7 нови социални услуги в Пловдив, финансирани по проект за подкрепа на деинституционализацията на деца и младежи.

И още: отпускат се средства в подкрепа на социално слаби пловдивчани, отпускат се средства в помощ на деца с изявени дарби, както и средства за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.

Подобни статии

Top