Пловдивските социалисти отбелязват 3 март с тържествен пленум пред паметника на Олга Скобелева - DC news

Пловдивските социалисти отбелязват 3 март с тържествен пленум пред паметника на Олга Скобелева

Ще бъде приета позиция за последните политически събития у нас и военните действия в Украйна

144 години от освобождението на България от турско робство ще отбележат пред паметника на Олга Скобелева пловдивските социалисти. По традиция честването се организира от Районния съвет на БСП – Тракия, а слово днес ще произнесе председателят на структурата Добромира Тошева.

Тази година събитието включва и тържествено заседание на Градския съвет на БСП – Пловдив. Дневният ред на пленума предвижда приемане на позиция във връзка с последните политически събития у нас и военните действия в Украйна. Началото е 10:00 часа пред паметника на Скобелева майка в Тракия.

След заседанието членовете на БСП – Пловдив ще се включат в общоградското честване на националния празник 3 март.

Паметникът, известен на пловдивчани като Скобелева майка, е издигнат от признателни граждани близо до мястото, където графиня Олга Скобелева, майка на ген. Скобелев, е била убита.

По време на Руско-турската освободителна война графиня Скобелева оглавява Балканския отдел на Руския червен кръст. Събира помощи за останалите без покрив и храна българи. Пристига в Пловдив, където развива благотворителна дейност и открива сиропиталища. През 1880 година е убита в близост до Пловдив. До лобното ѝ място през 1882 г. се издига първият паметник с епитаф от патриарха на българската литература Иван Вазов, който я нарича „Светица“. По-късно, през 1964 година е издигнат паметникът Скобелева майка като израз на почит и преклонение пред делото ѝ.

Подобни статии

Top