Пловдивските социалисти се поклониха пред паметника на Вапцаров (СНИМКИ)

Костадин Беларев, председател на БСП – Южен: Вапцаровата борба е в ДНК-то на нашата партия

„Борбата за свобода и справедливост е в ДНК-то на партийния ни организъм“, каза в речта си пред паметника на Никола Вапцаров председателят на РС на БСП – Южен в Пловдив Костадин Беларев. Младият социалист припомни последните дни от живота на гениалния поет революционер и ревностен антифашист.

Беларев се спря на онези крайни за човешкия дух мигове преди разстрела в същия ден на произнесената от фашистката власт присъда. „Прощално“ е едно от двете предсмъртни стихотворения на Вапцаров. То е лиричният апотеоз на дълбоко личното сбогуване с любимата съпруга и най-романтичната и драматична клетва за вярност“, посочи младият лидер на социалистите в „Южен“.

Той цитира и емоционалните думи на поета към майка му: „Мамо — казал й синът на предсмъртното свиждане — утре, когато ме убият, не носи жито по гробищата! Донеси хляб на другарите ми в затвора. А житото посей в земята, на лято ще изкласи!“. Този личен момент, според Костадин Беларев, ясно илюстрира житейския и революционен мироглед на поета антифашист.

1 2

Подобни статии

Top