Пловдивските „стадиони“ без проблеми и след новите промени в закона

Вносители на промените в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия са депутатите Маноил Манев, Стефан Апостолов и Славчо Атанасов

Спортните събития да се провеждат само на стадиони с камери, озвучителни уредби и седалки с минимум 30-сантиметрова облегалка. Това предвиждат промени в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия. Техни вносители са депутатите от ГЕРБ Маноил Манев и Стефан Апостолов, който е и футболен съдия, както и пловдивчанинът Славчо Атанасов от НФСБ.

Новите изисквания към стадионите са с цел безопасност на зрителите и играчите. Те са общо 17, като част от тях са седалките да са от нечуплив огнеупорен материал. Друго изискване е спортното съоръжение да е оборудвано с видео наблюдение и оперативен координационен център с цветни монитори.

Озвучителната уредба на терена пък трябва да е свързана с независим източник на ток. Изискванията включват още места за хора с увреждания, както и минимум 5% от трибуните да са със заграждения за гостуващите фенове.

За всички 17 критерия ще следи специална комисия по областни градове, в която ще влизат представители на МВР и пожарната. Комисията ще издава оценки и предписания. След одобрението и на областния управител годните стадиони ще могат да се използват в срок от 1 г. Собствениците или ползвателите на негодни спортни обекти ще бъдат глобявани от 5000 до 10 хил. лв.

Засегнати от този закон ще бъдат само големите стадиони, които искат лиценз за международни спортни мероприятия като тези, организирани от УЕФА например, коментира за „24 часа“ единият от вносителите Маноил Манев. Така малките спортни обекти няма да бъдат закривани или санкционирани, обясни той.

Уточнението липсва в законопроекта, но Манев увери, че е техническа грешка, която ще бъде оправена.

Тоест – това няма да засегне т.нар. пловдивски стадиони. Стадион „Локомотив“ има съвсем скорошен лиценз от УЕФА, като бяха монтирани седящи места и в сектора за гостуващата агитка, а на базата на Ботев в Коматево се играят само срещи от вътрешното първенство и за Купата на България. И двата пловдивски тима могат да изпълнят останалите изисквания като видеонаблюдение, брой на тоалетни, звукоуредби и инвалидни места.

В категорията не попадат и предстоящия да бъде тотално реновиран стадион „Тодор Диев“, нито стадион „Марица“, а стадион „Христо Ботев“ не е ясно кога ще бъде завършен. Стадион „Пловдив“ пък евентуално ще бъде чисто нов през 2029-2030.

Иначе поправката дава възможност до влизането на новия закон за спортното хулиганство да има институция, която да проверява стадионите за тяхната безопасност, разясни той.

Вече има становища по законопроекта както от БФС, така и от Министерството на младежта и спорта и се очаква той да бъде приет максимално бързо.

Ако парламентът приеме промените до края на февруари, все още има възможност София да остане домакин за баража с Унгария за Евро 2020. От закона ще бъдат засегнати големите стадиони като “Васил Левски”, чийто лиценз за международни мачове изтече.

В края на януари стана ясно, че баражът, насрочен за 26 март, може да се играе в Скопие или Белград, защото лицензът за международни футболни мачове на Националния стадион “Васил Левски” е изтекъл. Сега обаче той не може да се поднови заради пропуски в закона, които не регламентират кой български орган да издава разрешителните, които после да се представят пред УЕФА.

Подобни статии

Top