Пловдивските старейшини отхвърлиха покупката на градинката на „Капитан Райчо“ (ВИДЕО)

Кметът: Ще се наложи да вдигнем данъците, ако се появят още предложения за откупуване на зелени площи

Протестиращите за градинката на ъгъла на ул. „Капитан Райчо“ и ул. „Родопи“ също присъстваха на сесията днес. В началото на заседанието бе внесено извънредно предложение за закупуване на имота на ул. „Родопи“28 и да се купи за 3,8 млн. лв. без ДДС. (4,6 млн. с ДДС). Площта на имота  е 767 кв. м. Съветниците обаче предложиха по-ниска цена, а Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ и Слави Георгиев от Патриотичен фронт направо поискаха сумата да бъде намалена на 1 млн. и 4 хил. лв. Предложението им обаче беше отхвърлено.

Розалин Петков: Общината си връща имота на „Капитан Райчо“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Георгиев поиска също проектът за нов Общ устройствен план да бъде изнесен на светло, тъй като съветниците не знаят какво има в него, а гражданите още по-малко:

„За съжаление това са вече две зелени площи в Пловдив с подобен казус – в центъра и в „Северен“. Общината трябва да вземе принципно решение за всички зелени площи. Битката за това трябва да е при гласуването на Общия устройствен план (ОУП). И призовавам този план да бъде осветлен. Общинските съветници да го видят, но не само всички 51 общински съветника, но и хилядите граждани на Пловдив. Настояваме да се осветли ОУП, за да не излизат подобни ситуации“, подчерта съветникът от НФСБ.

От трибуната кметът обяви, че за да се случи сделката за имота на ул. „Родопи“ 28, ще се наложи да бъдат орязани някои от разходите за тази година – предимно капиталови. Той подхвърли, че един от ремонтите, предвидени в бюджета – на Кукленско шосе, може би няма да се случи.

„Ако се наложи и втора покупка за имота зад „Санкт Петербург“, положението става много тежко. При трета и четвърта сделка, ще се стигне до вдигане на данъци. Данъците за апартаменти на всички пловдивчани за една година са 20 милиона. Не знам в момента откъде ще ги вземем, ще търсим начини и варианти“, посочи градоначалникът.

Веселин Маневски пък посочи, че приемането на покупко-продажбата означава една детска градина по-малко за Пловдив и вдигане на данъците с 25%.

Пловдичани обсадиха къщата на кмета заради градинка на „Капитан Райчо“ (ВИДЕО) 

1 2

Подобни статии

Top