Пловдивските старейшини решават за плочките на пл. „Централен“ (ВИДЕО)

Общинският съвет отново ще разглежда проекта за пл. „Централен“ още на следващата си сесия.

Това съобщи кметът Иван Тотев днес пред журналисти. Старейшините ще решават кой от трите възможни варианта, обсъждани на Експертен съвет за устройство на територията (ЕСУТ) миналия петък, да изберат, посочи градоначалникът.

На ЕСУТ са присъствали множество граждански организации, както и представители на Камарата на архитектите и пловдивчани.

Първият вариант, обсъден от експертите, е представения на общественото обсъждане. Според него част от пространството на площада ще бъде покрито с бетонни плочи, които се наричат земелрок. Вторият вариант е да се използва гранит най-вече около Римския форум. Според третия вариант пък площадът трябва да е изцяло застлан с гранитни плочи.

На ЕСУТ се е обсъждало да бъде премахнат и един от водните басейни на площада, като целта е да се отвори пространството към Цар-Симеоновата градина. Някои от участниците са настояли да не се поставят перголи около Пощата, а да останат само цветарниците. Според Тотев това ще спести средства, тъй като за изработката на перголите ще са необходими 50 т желязо.

Предстои всички варианти да бъдат остойностени, а след като бъдат оформени документите, те ще бъдат внесени в местния парламент, за да се обсъдят на сесията на 12 ноември.

Подобни статии

Top