Пловдивските COVID – 19 тестове ще формират предстаителна за България извадка (ВИДЕО)

Изследването за COVID – 19 ще е в рамките само на града под тепетата. Главният държавен здравен инспектор разясни принципите, на което ще почива то

Пловдивски домакинства, избрани на напълно случаен принцип, ще са ядрото на предстоящото представително COVID – 19 проучване, което ще се проведе в града под тепетата. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след днешната си среща с представителите на Областния кризисен щаб.

„Причината да изберем Пловдив не е една“, подчерта той.

По думите му на първо място се търси представителна за България област, която не трябва да е без регистрирани случаи на коронавирус или с много малко такива, но не трябва и да е огнище на заразата. Втората важна причина е прекрасната координация между отговорните институции на място и третата – Пловдив има няколко лаборатории за работа по избрания ELISA метод.

Целта на проучването е да се получи реална картина на реалната ситуация – т.е. колко души са се срещнали с болестта и кога, отговор на което трябва да дадат резултатите от тестовете. Доц. Кунчев поясни обаче, че в случая не става дума за масово тестване. „Не подценявам всички други проучвания, но те не отговарят на критериите на СЗО – нито са независими, нито са случайни, нито са доброволни.“

Затова ще бъде много важно в извадката да попаднат пловдивчани от всички райони и квартали на града,  те ще бъдат избирани на напълно случаен принцип, а основната единица на проучването ще е семейството – независимо от колко души е съставено то. Включването от страна на гражданите ще е напълно доброволно  и те ще могат да откажат,  ако не желаят да участват, поясни Кунчев. Тестовете ще се правят само в рамките на Пловдив.

Вземането на кръв ще става по районите. Целят се между 500 и 1000 проби. Изследванията пък ще се правят в лабораторията на УМБАЛ „Св. Георги“. Цялата организация е поверена на Областния щаб, кактои на РЗИ, стартът на тестването предстои, тъй като все още няма налични китове. Очакванията, обаче, се такива да бъдат налични до 10 дни. „Искаме да вземем тестове, които са добри и работят. Ще направим всичко възможно да намерим такива, които отговарят на всички изисквания“, коментира доц. Ангел Кунчев. „Целта ни е да направим това изследване по висчки изисквания, защото след това ще представим резултатите пред света„, поясни още той.

Всичко, което стана ясно днес – вижте във видеото, публикувано от Областния кризисен щаб:

Пресконференция на доц. Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор

Пресконференция на доц. Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор за медотидката, която ще се проведе представителното проучване за COVID-19 в Пловдив.

Публикувахте от Дани Каназирева в Четвъртък, 30 април 2020 г.

Подобни статии

Top