Важно! Пловдивските ученици от 6 до 12 клас минават онлайн

За времето от 11 до 22 ноември, включително

Всички ученици от 6 до 12 клас в Пловдив минават на дистанционно обучение за времето от 11 до 22 ноември – включително. Това обяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева на извънредна пресконференция преди минути, предава репортер на DCnew.bg.

Мярката засяга единствено децата от Община Пловдив. За останалите общини от областта учениците започват училище, а препоръката е директорите да следят указанията, спуснати от Министерството на образованието.

На 23 ноември всички ще получат указания как да се върнат в училище, обясни директорът на Регионалното управление по образования Иванка Киркова. По данни на РУО към вчерашна дата само в община Пловдив има 137 карантинирани и заболели учители, 1504 заразени и карантинирани ученици, а 18 са паралелките, поставени под карантина. В областта ситуацията е по-спокойна. Има общини, в които няма заболели в учебните заведения, в по-големите общини като Асеновград и Карлово заболелите в училищата са под 50.

Това не е лесно решение, но мярката е единствено с цел да намалее заболяваемостта, подчерта и пловдивският зам.-кмет по образование Стефан Стоянов. По думите му и към момента има 3 училища, които провеждат онлайн обучение за по-малките, още няколко школа са в процес на дистанционно обучение.

Няма да е лесно, ще има напрежение и в семействата. Затова искам да помоля учителите да се възползват от ситуацията, да прилагат повече проектно базирано обучение, да ползват мейлите си, да използват видео връзката само за обсъждане и даване на задачи. Нека да са по-гъвкави. Няма да е лесно през този сезон, но може да се възползваме от ситуацията и да извлечем позитиви, посъветва учителите той.

Що се остава до останалите противоепидемични мерки в Пловдив и областта, то те се запазват като и досега, с изключение на една нова мярка. А именно: Областният кризисен щаб препоръчва въвеждане на зелени коридори в магазините за хора над 65 години за времето от 8 до 10 часа.

Top