Пловдивските затворници представят „Портите на града“

Изложба „Портите на града“ показва творчество на лишени от свобода

Изложба на артистични произведения и рисунки, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в Затвор Пловдив, ще бъде открита днес (28 юни) от 18:30 часа в сградата на Общински съвет Пловдив.

Изложбата е част от проект „Изкуството на живота, чрез живота на изкуството“ на Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ и се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Произведенията в изложбата „Портите на града“ са изработени от налични и елементарни материали, илюстриращи необходимостта на задържаните да се откъснат от обичайната си затворена среда. Чрез популяризирането на работата с лишени от свобода се търси диалог между институциите и обществото.

Всички представени в изложбата произведения ще могат да бъдат закупени, а средствата ще бъдат предоставени благотворително за деца, които се лекуват в болниците в града.

Арт-програмите за лишени от свобода стават все по-често явление, а ползите от тяхното прилагане с терапевтична цел стават по-видими за обществото. Все повече затвори по света и в България приемат арт терапията като начин за работа в затворена среда. Емилия Крушков – един от ръководителите на проекта споделя: „ Арт-проектите доказват на затворниците, че са повече от онези пет минути от живота им, когато са съгрешили“.

Като част от програмата на проекта тази година в Затвор Пловдив бяха реализирани две артистични работилници за формиране на практически умения у лишените от свобода – „Спирит ефекти“ и „Декупажни техники“. През 2019 г. организаторите са предвидили  заедно с лишените от свобода да разработят и театрална продукция, според принципа на форум театър, като продължение на съвместните артистични занимания.

Подобни статии

Top