Пловдивско ДКЦ с най-надежден тест за изследване на T-клетъчен имунитет срещу COVID-19

Тестът дава информация дали организмът има Т-клетъчен имунитет  дори и при безсимптомно прекарали коронавирус

ДКЦ „Пълмед“ в Пловдив стартира тест за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).

Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораторията на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има Т-клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 вирус, който ни предпазва от повторно заразяване и ни дава информация за ефективността на защитата след поставена ваксина. Без информацията за наличието именно на Т-клетъчен имунитет, никой не може да е сигурен, дали има достатъчно добра защита, тъй като антителата придобити след преболедуване са за неопределено време.

“ELISpot тестът открива активираните специфични Т-клетки към SARS-CoV-2 вирус и по този начин може да се определи индивидуалният имунен отговор на лица, които са били в контакт с вируса и/или на които е поставена ваксина. Освобождаването на цитокини от Т-клетките, стимулирани от специфични коронавирусни антигени осигурява диференцирана картина на имунния отговор, която показва прогресията на заболяването и дали е придобит имунитет.

С този тест се определя броя на клетките, които след среща с протеините на шипчето (специфичния S1 участък на спайк протеина), отговорни за прикрепяне на вируса към клетките на човека,  започват да отделят гама-интерферон. Нивото на отделения гама-интерферон е в основата на определянето на Т-клетъчния имунитет при този метод. ELISpot методът, по който се осъществява тестът, е високо чувствителен и може да открие една клетка от 200 000, която започва да отделя гама-интерферон“, коментират от екипа на лабораторията в диагностично-консултативния център.

За извършването на теста е необходимо да се вземе венозна кръв, след предварително записан час на обявените телефонни номера в лечебните заведения. Резултатите от изследването се предоставят след 48 часа и дават отговор на въпроса, дали е изграден клетъчен имунитет срещу вируса.

Тестът е подходящ и за ваксинирани

Тестът е подходящ, както за пациенти вече преболедували COVID-инфекцията, така и за такива, които са си поставили ваксина. Информацията за Т-клетъчен имунитет може да помогне при вземане на решение и за предстоящо ваксиниране.

ELISpot тестът може да даде информация за среща със SARS-CoV-2 вируса и при пациенти без симптоми или прекарали леко заболяването без да имат образувани антитела.

Резултатите се отчитат със скенер за разлика от други подобни тестове, при които отчитането става чрез броене с микроскоп. Отчитането на резултатите със скенер и изчисляването им със специализиран софтуер свежда до минимум човешките грешки.

„Изследването за Т-клетъчен имунитет е високоспециализирано и изисква освен налична апаратура, също и специфичен консуматив за провеждането на теста. Необходим е и обучен, висококвалифициран екип. Интерпретацията на резултатите се извършва от лекар специалист. Радваме се, че ще можем да предложим на пациентите си този вид тест особено актуален в контекста на световна пандемия от COVID-19. Ние сме първите лечебни заведения в България, което инвестират в подобна апаратура и предлагат този тип тест, изцяло извършващ се от екипа на лабораториите ни“, коментират от мениджърския екип на ДКЦ-то.

Подобни статии

Top