„Пловдивско фотографско средище“ и галерия „Синтезис“ представят „Фотография и кино“ - DC news

„Пловдивско фотографско средище“ и галерия „Синтезис“ представят „Фотография и кино“

„Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години,

ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. През 2022 година изданието обръща поглед към динамичната връзка между фотография и кино, на невидимата граница, която ги разделя и същевременно събира.

„ФОТОГРАФИЯ И КИНО“ ще ни припомни за едни от най-големите звезди на родното и световно кино, представяйки два изложбени проекта – ,,Звезди на българското кино‘‘ от архива на Българска национална филмотека и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“ на Боряна Пандова. Лекционни срещи на тема „Да поговорим за фотография и кино“ с изтъкнати български изследователи ще допълнят тематично цялата фестивална програма.

Официалното откриване е 14 октомври, петък, 18.00 часа. Период на изложбена програма: 14 – 31 октомври, 2022. Локация: Галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ 25, Пловдив.

Всички събития са с вход свободен, специални гости на откриването ще бъдат Стефан Китанов – създател и директор на София Филм Фест и Росен Спасов – филмов експерт в Българска национална филмотека.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар и е в партньорство с галерия „Синтезис“, „Фотосинтезис“, Българска национална филмотека, Международен филмов фестивал „София Филм Фест“ и ГХГ Пловдив.

Галерия за фотография SYNTHESIS създадена през 2013 г., е част от ФотоСинтезис. Мястото за фотография, хора и идеи е първата галерия в София, в която изкуството фотография намира своето постоянна арт сцена. В нея са показвани изложби както на световноизвестни имена, така и на млади талантливи български фотографи.

Изложбите са част от тематичния модул ,,Кино и фотография‘‘ на галерия ,,Синтезис‘‘, с куратори Надежда Павлова, Никола Михов и Калин Руйчев, който представя връзката между киното и фотографията. Досега в модула – „КАМЕРА! РАБОТИ – Място на снимките – София“; MOVING STILLS – Филми за фотография от Триша Зиф; ,,Звезди на българското кино‘‘ и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“. Те са продължение на творческото сътрудничество между „Пловдивско фотографско средище“ с артистичен директор доц. д-р Никола Лаутлиев и галерия „Синтезис“. През 2022 г. в галерия „Синтезис“ бяха показани изложбите от програмата на МФС – „Атос“ на Стратос Калафатис и „Следи“ на Владимир Василев. 

1 2 3 4
Top