Пловдивско училище пази децата с бактерицидни лампи

31 лампи закупиха от НУ „Климент Охридски“

Бактерицидни лампи за обеззаразяване на въздуха и повърхностите монтира пловдивското НУ „Климент Охридски“. Това съобщава директорът му Димитър Стефанов. Парите са спестени от занимания по интереси и са пренасочени за дезинфекционни материали и средства за запазване здравето на учениците.

Със 17 хил. лева успяхме да инсталираме 31 лампи във всички класни стаи, коридорите, помещението за хранене и физкултурния салон, разказва директорът, пояснявайки, че идеята му е хрумнала след репортаж по телевизията. Последвало проучване в интернет и сондиране с колегите и родителите.

От школото написаха, че дезинфекционните системи UV-C1 (бактерициден стерилизатор) са системи, предназначени за обеззаразяване на въздуха в присъствието на хора и осигуряват ефективна защита от всички видове вируси, включително HIV, HBC, TBC, COVID-19. Доставени са с всички необходими документи и сертификати отговарящи на Европейските стандарти. От особена важност е безопасността при използването на системите и факта, че работата им не изисква използването на химикали.

Спряхме се на най-доброто решение, посочва Срефанов и обяснява, че лампите са от затворен тип, няма опасност за децата и хората, които обитават помещенията. По думите му изледванията показват, че до половин час лампите пречистват въздуха, като го засмукват и, пречистен, го връщат обратно в затвореното пространство.

Бактерицидните лампи са само една от мерките в училището – всичко останало, като проветряване и дезинфекция се извършва регулярно. В момента учениците в НУ „Климент Охридски“ са 259. Добра вест в училището от 1 до 4 клас е, че нямат болни деца и преподаватели. Не е подадено заявление и за онлайн обучение.

 

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top