Плувната федерация: Никой не е принуждаван насила да взима хранителни добавки

Антъни Иванов ще плува за шампиона на България ПСК Черно море на държавното отборно първенство

Българската федерация по плувни спортове излезе с официална позиция по повод скандала с положителните допинг проби на трима национални състезатели.

„Във връзка с излъчения репортаж на 06.03.2021г. bTV репортерите, ние,  Българската федерация плувни спортове, желаем да дадем своята официална позиция:

Стоим твърдо зад тримата състезатели и ще окажем всякакво съдействие в процеса на установяване на истината.

Никога в подготовката си или по време на състезания, никой състезател не е бил принуждаван да приема хранителна добавка насилствено. На всеки е предоставена възможността да се запознае със съдържанието на витамините и добавките на световно известните и доказани производители, които даваме повече от три години. До момента при извършени над 200 антидопинг проверки – както в подготвителен, така и в състезателен период, не сме имали проблем или положителна допинг проба.

От съдържанието на двусмисления таен запис на Георги Аврамчев в репортажа става ясно, че той употребява сравнение и дава пример – “ако бяхме …, тогава щяхме”. Извадените от контекста думи се интерпретират като „порочни практики“ и „възможност за манипулиране на антидопинговите агенции“. Всеки човек, запознат с професионалния спорт, знае, че това е невъзможно. Факт, който бе потвърден и от антидопинговия център. Обратното твърдение граничи с клевета.

В новинарска емисия, излъчена на 02.03.2021г. един от най-успешните ни състезатели Антъни Иванов подчерта, че не иска оставката на президента на федерацията Георги Аврамчев, защото той се справя отлично с управленските си функции и не е негова работа да следи тренировъчния и възстановителния
процес.

В репортажа, излъчен 06.03.2021г. в 19:30ч. същият състезател “иска оставки” и се изказва обидно за екипа и подготовката в родината си, където се развил като плувец. В същия репортаж няма следа от положителните думи на спортиста, излъчени 4 дни по-рано.

Защо?

В разследването на bTV не бяха посочени други възможности за попадането на станозолол в организма, а именно – риск от замърсяване на добавките, давани в националния отбор, преднамерен или случаен прием от състезател, както и умишлено дискредитиране на нашите състезатели от други лица. Напротив, внушава се, че причината е само в щаба на националния отбор, макар и да нямат мотив, защото станозололът е абсолютно безполезен в плуването.

Въпреки създаденото напрежение и недоказаните твърдения в излъчените от bTV репортажи по казуса с положителните допинг проби, ние се надяваме на обективното му отразяване. Сигурни сме, че нашата програма за развитие на плувните спортове дава нагледни резултати. БФПС и щабът на националния отбор, ще изпълнят до край Олимпийската програма и ще осигурят на нашите състезатели необходимите условия за реализация на техния четиригодишен труд и сбъдване на мечтите им за достойно класиране и върхови постижения на Олимпийските игри Токио 2021“.

В същото време стана ясно, че Антъни Иванов ще дебютира за шампиона на България ПСК Черно море на държавното отборно първенство по плуване за мъже и жени. То е олимпийска квалификация на 50-метров басейн. Шампионатът е в София от 2 до 4 април.

„Стигнах до това решение най-вече заради баща ми, който винаги е бил най-важният човек в кариерата ми. Разбира се, и заради приятелите и добрата ми връзка с главния треньор на ПСК Черно море – Никола Петров!“, коментира пред сайта на черноморци Иванов. Той изрази надежда, че ще дебютира официално за ПСК Черно море по време на Държавния отборен шампионат в началото на април.

„Новата година започна страхотно за мен, с много добри плувания, но все още имам много непостигнати цели за 2021 г.“, каза още Антъни. Той сподели, че пази прекрасни спомени от участието си в маратона „Галата – Варна“ през 2017 г., когато плува в емблематичното събитие за морската столица и завърши трети.

По време на последните си изяви Антъни Иванов направи историческо плуване в САЩ. Той записа първото си слизане на 200 ярда бътерфлай под 1:40 мин. С 1:39,82 мин. асът на Вирджиния Тех стана втори на шампионата на Атлантическата конференция в Грийнсбъро, щата Северна Каролина.

Подобни статии

Top