По 1000 лева към заплатите на 180 здравни работници в Пловдив вече са факт

Стимулът е не само за медицински, но и за немедицински пероснал, имал досег с болни от коронавирус

180 здравни работници от първата линия в борбата с коронавируса в Пловдив ще получат обещаните 1000 лева чисто над заплатите си за месец март. Това стана ясно след днешното заседание на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб към Областна управа.

Парите вече са постъпили по сметките на три от пловдивките болници – УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пълмед“ и УМБАЛ „Каспела“. Според нов механизъм, спуснат от здравното министерство на средствата може да разчита не само медицинския персонал, но и немедицинския персонал на болницата, имал досег с болни от коронавирус. Т.е. кръгът на хората, за които са предназначени министерските допълнителни пари е разширен и всички, работили пряко ще я получат.

За УМБАЛ „Св. Георги“ става въпрос за 100 души, в „Каспела“ – 40 и в „Пълмед“ също 40.

Областният уравител Дани Каназирева съобщи и още едно от немаловажните решения на Щаба: болниците са разделени на три нива както следва:

Болниците от първото ниво са тези, които и в момента работят с подобни пациенти са в бълна готовност що се отнася до легла, апаратура и обучен персонал – УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, болница „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Св. Каридад“ и УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). От болниците в областта тук попада единсвено тази в Карлово.

Болниците от второто ниво са Транспортна и МБАЛ „Св. Пантелеймон“, на трето ниво са поставени всички останали болници на територията на Пловдив и областта, плюс общинската болница МБАЛ „Св. Мина“, която няма нужната техника и обучен персонал за лечение на по-сериозни случаи на COVID – 19.

Подобни статии

Top