По 12 сигнала за нарушения на изборния процес работи пловдивската полиция

По един от сигналите вече има образувано досъдебно производство

„В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ“, заяви в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР вътрешният министър Бойко Рашков. „Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация оттук насетне“, уточни Рашков.

„На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив,  разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април“, поясни още вътрешният министър.

„Защото не може бившият министър-председател да омаловажава труда на полицейските служители, които са разкрили в Пловдив престъпление свързано с изборните престъпления. И понеже Борисов се подиграва на полицейските служители, то, бих казал точно на професионалния празник на МВР, иска ли да кажа какво престъпление, с оглед дейността на коя партия са разкрили полицейските служители в Пловдив? Иска ли? Да, за ГЕРБ. И прокурорът, който се изказа, вероятно в същия стил, обръщайки внимание на някакви дамаджани, които дали ще имат правно значение или не, това ще зависи от бъдещия процес, който се развива и в момента и никой не може да каже какво е тяхното значение. Може да имат доказателствена стойност, може и да нямат. Най-малкото Борисов може да каже това и да даде отговор на този въпрос. 

Нека да каже прокуратурата дали това е разследване, защото до онзи ден този младши прокурор или зам.-районен прокурор твърдеше и е казал в една медия, че там били неясни нещата, че нямало никакви данни за каквото и да било. Че ръководството на МВР е обърнало закона така, че полицаите да разследват без прокурорите. Това е абсолютна лъжа. Този прокурор вероятно иска да прави в бъдеще политическа кариера в ГЕРБ. Защото тази инсинуация, която той каза в медията, повторена и от Борисов, явно му е докладвал на Борисов, няма нищо общо с действителността. Това, че не е докладвано на прокуратурата е далеч от истината. На прокурорите е докладвано вчера до 22.00 ч. може би. Докладвали сме им, че има доказателства, че тези доказателства са докладвани на прокуратурата, разследването върви, има разпитани свидетели пред съдия, които потвърджават, че има  купувани гласове на определена стойност – по 30 лв., струва ми се. И когато Борисов говори за дамаджани, нека има предвид, че покрай тези дамаджани, има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на техния вот, във връзка с изборите на 4 април. И възниква един друг въпрос, така, подигравателно, както казва този зам.-районен прокурор, че органите на МВР не трябва да работят по случая за 4 април, а за 11 юли вероятно трябва да работят някъде към септември, по неговата логика. Естествено, че имаме данни, че тази схема се е ползвала и за сегашните избори и полицейските служители упорито работят в тази посока. И ще ви кажа нещо друго, което няма да чуете от прокуратурата. Полицейските служители са имали информация за тези лица, които са били обект на претърсване още от много дълго време преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър точно от такива, които в момента са много активни в медиите, да омаловажават труда на полицейските служители, което аз няма да позволя. Специално поздравявам тези служители за упорития им труд по повод професионалния им празник“, каза още Рашков.

Вътрешният министър не посочи дали вече има обвинение срещу човека от цеха в Столипиново. „Това не зависи от МВР, най-вероятно няма обвинение – там в Пловдив „законността е по-различна“, поясни вътрешният министър.

В интервю пред Радио Пловдив новият директор на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Петър Тодоров заяви, че полицията работи по 12 сигнала, свързани с изборния процес, като по 1 от тях вече има образувано бързо производство, а другите се обработват.

Тодоров обясни, че сигналите касаят купуване на гласове и унищожаване на агитационни материали. За изборния ден целият състав на полицията ще бъде мобилизиран – увери комисарят.

„Основна задача на дирекцията в последната седмица преди изборите е осигуряването на прозрачен и честен вот и да няма купуване на гласове и корпоративен вот“ – каза още старши комисар Петър Тодоров, директор на Областната дирекция на полицията.

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства в страната, свързани с нарушения на изборния процес

В прокуратурите на територията на страната към 10 часа на 05 юли 2021 г. са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

1 2

Подобни статии

Top