По сигнал на Цвятко Сиромашки провериха мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня

Скулпторът се оплакал на зам.-кмета

Късно снощи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов получи сигнал от пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки, в който пловдивският творец алармира за констатирано от него увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна ( подлеза на Чифте баня както го наричат пловдивчани, който в момента е затворен).

Още същата вечер, заместник-кметът докладва на кмета на Пловдив Здравко Димитров, а  тази сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник – отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.

Беше констатирано, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса.

Съвсем малък сегмент от около 10 см е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и  осветление  и електрозахранване.

1 2

Подобни статии

Top