По Skipe: Оставиха в ареста Личкана и Петър Петров за 8-те кила марихуана

Грешка довела до гафа със заповедта на Цачева за арестите

Делото се проведе чрез видеоконферентна връзка заради епидемията от коронавирус

Пловдивският бизнесмен Ангел Личканов – Личкана, който бе задържан заедно с Петър Петров на българо-турската граница край хасковското село Маточина с 8,4 кг. марихуана в чували и сакове, остава в ареста. Зад решетките остава и Петров, реши днес Хасковският окръжен съд.

Известният в ъндърграунд средите на Пловдив Личканов и Петров бяха обвинени в опит да прекарат през границата марихуаната, но били спипани в района на гранична пирамида на зелена граница.

Искат постоянен арест за Личкана и Петър Петров заради 8-те килограма марихуана

Двамата не са били заведени в съдебната зала, а делото е преминало чрез видеоконферетна връзка – през SKYPE, поради предприетите мерки за ограничаване на контакти и конвой на лица във връзка с разпространението на коронавирус.

Според Хасковският окръжен съд извършеното от двамата престъпление е тежко по смисъла на закона, като за квалифицирана контрабанда е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв., а за държане на високорискови наркотични вещества в големи размери, наказанието е „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лв.

Според съдебния състав от представените до този момент доказателства може да се направи извод, че двамата мъже са извършители на двете престъпления. Двамата били задържани на мястото на престъплението, в момента на извършването на квалифицираната контрабанда, като са взети под внимание и установените обстоятелства в началния етап на разследването – предаването на наркотичното вещество на двамата обвиняеми от трето лице, което им дава указания накъде да се отправят, като действията са извършени в навечерието на официален празник, почти по тъмно, и не на последно място, в условията на въведено извънредно положение и мерки за социална изолация, които препоръчват ограничаване на пътуванията в страната. Тези обстоятелства обосновават предположението за авторството на деянието.

Личкана арестуван в Хасковско с близо 8,5 кг марихуана

От друга страна, предвидените в закона наказания обосновават и реалната опасност двамата обвиняеми да се укрият. Независимо че предстои установяване на точния механизъм на извършване на деянията, събраните до този момент доказателства сочат на създадена добра организация, предварителна подготовка и дързост при тяхното осъществяване.

Степента на обществена опасност на престъпленията е сравнително висока. Тези обстоятелства, взети в своята съвкупност, водят до извода, че единствено мярката за неотклонение „задържане под стража“ се явява адекватна на целите на закона – да се осигури неотклоняването на обвиняемите при извършване на процесуално – следствените действия в производството, смята съдът.

Така двамата остават за постоянно зад решетките.

Мярката не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив. Ако това стане, тя ще се гледа на 30.04.2020 г. от 10.00 часа.

Подобни статии

Top