По целия свят феновете празнуват днес Международния ден на "Междузвездни войни" - DC news

По целия свят феновете празнуват днес Международния ден на „Междузвездни войни“

„Нека силата да бъде с теб“ е девизът, с който рицарите-джедаи си пожелават успех

Международният ден на „Междузвездни войни“ е неофициален празник, който събира феновете на космическата приключенска поредица всяка година на 4 май.

Датата е избрана заради играта на думи, която се получава с репликата “Нека силата да бъде с теб” (May the force be with you). Причината е, че звучи почти идентично с “May the fourth be with you” (англ. fourth — четвърти и англ. May — май).

Репликата „May The 4th Be With You“ за първи път е използвана на 4 май 1979 г., само две години, след като излиза първият филм от поредицата – „Нова надежда“. На 4 май 1979 г. Маргарет Тачър заема поста министър-председател на Обединеното кралство. По случай това Консервативната партия във Великобритания поздравява Тачър със статия във вестника „The London Evening News“, в която пише „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!“ или шеговито казано „Нека силата бъде с теб, Маги. Честито!“

През годините на тази дата феновете на поредицата се събират в различните точки на света да отбележат деня със специални прожекции или възстановки на драматични моменти от междузвездната история. Предлагат се уроци по въртене на меч. Правят се също и маскарадни тържества. Дори астронавфи от Международната космическа станция решават да се преоблекат като джедаи за заснемането на рекламен плакат.

Позволете ни по случай празника да ви поздравим с еднин чудесен видеоклип, който Университетът на Западна Австралия публикува преди година в YouTube специално за Международния ден на „Междузвездни войни

Подобни статии

Top