По вариант 1 пишат зрелостниците на втората задължителна матура по избран предмет

3 553-ма са зрелостниците, които са заявили, че ще полагат втора матура в Пловдив, 36 048 са за страната

По Вариант 1 ще пишат зрелостниците, които са подали заявление да се явят на втората задължителна матура днес. В 7 часа в МОН беше изтеглен вариантът, по който ще държат изпит зрелостниците.

3 553-ма зрелостници са обявили, че ще се явяват на втората задължителна матура, която се провежда днес. Общо 36 048  зрелостници от цялата страна полагат втория задължителен зрелостен изпит по избран предмет.

В Пловдив най-много от децата са избрали английски език за втора матура. Техният брой е 1250. Втори по предпочитания е изпитът по професия, който са избрали 951 зрелостници, а на трето място е биологията, посочена от 813 ученици.Матура по философски цикъл пък, ще държат 489 наши ученици.  Най-малко са желаещите да положат изпит по химия – 17 дванайсетокласници.

За страната най-много са избрали да се явят на матура по английски език – 12 497, следват биология и здравно образование (8529), както и предметите от философски цикъл (4782). 2503 са учениците, пожелали да се явят на математика, а 1086 – на история и цивилизации. Най-малко са заявленията за италиански език – 65.

Отново за четирима карантинирани зрелостници утре втората задължителна  матура в Пловдивска област трябва да се проведе при специални условия. Общо 8 са карантинираните дванайсетокласници в страната, които пишат по избран предмет.

Матурата започва в 8 часа. Учениците трябва да са влезли до 7,30 – със служебна бележка и документ за самоличност. Продължителността е 4 часа, а на модулите – според предмета.

Втората задължителна матура в Пловдивско се провежда в 50 учебни сгради, като зрелостниците са разпределени в 397 зали. За реда отговарят 1255 квестори.

От 26 до 31 май т.г. са изпитите по предмети по желание.

На 4 юни т.г. ще са държавните изпити по теория за придобиване на степен за професионална квалификация. Към тях тази година има най-голям интерес – заявления са подали 13 066 ученици. Практическите изпити ще се организират по-късно по училища.

Подобни статии

Top