По-високи санкции и спиране на помощите за родители на деца с над 5 отсъствия от клас (ВИДЕО)

13% от децата отпадат преждевременно от училище

„Имаме сериозен проблем с приобщаването на учениците и присъствието им в училище и трябва да се справим с него“, призна днес в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Поводът бе днешното разглеждане на промените в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат при пет безпричинни отсъствия от училище да се спират детските добавки за една година, който се разглежда днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Спирането на семейните помощи съществуваше досега, това, което се предлага е повече видове помощи да се спират, включително изравнителните помощи на семействата, така че спирането на семейната помощ да не води до получаване на средствата по другата линия и засилване на селекционния механизъм – да се спира за повече време, за по-висока сума да бъде санкцията. Но всъщност тук не е коректно да говорим и за спиране. Т.е. общата подоходна подкрепа, насочена към родителя, който може и да не я изразходва за подпомагане на детето си се насочва чрез подкрепа към училището – училища, които и досега купуваха дрехи, обувки и други стоки и услуги, необходими за посещаване на училище от децата“, каза още министърът пред журналисти.

До 22% е рисковата група за отпадане от училище

По думите му докато преди приоритет за МОН било записването на децата в училище, сега от ведомството са фокусирани върху ежедневната посещаемост на учебните занятия.

„Факт е, че голям брой родители нямат отговорност към образованието на децата си и ние трябва да ги убедим, а след това и принудим да вземат мерки“, категоричен беше просветният министър. По думите му около 13% от децата преждевременно отпадат от училище, а между 20% и 22% е рисковата група за такова отпадане.

„Много е важна съвместната работа на институциите, важно е ранното обхващане в детските градини, както е важно да имаме и мотивирани учители особено в учебни заведения с концентрация на проблемни деца“, посочи министър Красимир Вълчев, който бе гост в ЕГ „Иван Вазов“, където бе представена нова облачна технология в образованието.

Снимка: frognews.bg

Подобни статии

Top