По-високи заплати за администрацията на „Родопи” от догодина

Увеличението обхваща всички служители, а промените ще влязат в сила с новия бюджет

С 10 % по-високи заплати ще получават  в община „Родопи” от Нова година. Увеличението обхваща всички служители, а промените ще влязат в сила с новия бюджет.

Добрата новина оповести кметът на община „Родопи” Павел Михайлов по време на среща с кметовете и кметските наместници по населените места на територията на общината. На нея присъства и заместник-кметът на общината Владимир Маринов. Срещата беше по настояване на кметовете на всички 21 села и във връзка с докладна записка, подписана от тях. Идеята е да се оптимизира работата на Кметствата и да се постигнат по-добри резултати .

Пред ръководството на общината кметовете на населените места настояха за по-голяма оперативна самостоятелност. Те поискаха да разполагат с определи средства за неотложни и арийни ремонти. Досега практиката е пари да се отпускат след депозирана докладна и одобрение, което забавя изпълнението.

„За две торби цимент, за счупен капак на шахта или за подмяна на два бордюра сега се налага да пишем докладни и да чакаме”, аргументираха се кметовете на селата. От догодина големите села в общината ще разполагат със сумата от 500 лева, средните села – Златитрап, Оризари, Кадиево и Храбрино с 300 лева месечно, а за всички балкански села ще се отпускат по 100 лева за текущи нужди.

„Това е добре за всички, защото хората ще виждат, че се реагира бързо”, коментира кметът Павел Михайлов.

Със заповеди се връща  правото на кметовете по селата да назначават и контролират работата на мл.експерти по Кметствата, както и да получават своевременно информация за резолюциите на техни докладни.

За по-голяма ефективност в работа си те настояват още за постоянен контрол върху фирмите-превозвачи на територията на общината, капиталовата програма за всяка следваща година да бъде подлагана  на предварително  обсъждане, да се предприемат действия за облагане на всички търговски обекти с данък смет.

„Предприели сме действия и още в началото на мандата беше създадена комисия, която извършва проверки и призовава собствениците доброволно да регистрират имотите си. Имаме успех и въпреки пандемията, до този момент събираемостта в общината е с близо 800 хиляди лева повече в сравнение с 2019-та”, обясни заместник-кметът Владимир Маринов. Той коментира , че една от задачите, които има новото ръководство на „Родопи” е да подобри работата на администрацията не само с гражданите, но и между отделите, но призова за толеранс и разбиране.

„Тази малка администрация, с това нарастващо население, затруднява служителите. Стараем се да накараме служителите да работят с качество и в срок.”

Резултат от срещата беше и решението веджъж месечно ръководството на общината и кметовете да обсъждат възникнали проблеми.

„Смятам, че тази среща беше ползотворна за всички. Вие сте избрани от хората, така както и аз. Политическите цветове бяха до изборите, оттам нататък работата е съвместна. Обещали сме, че ще служим на хората и в полза на техния по-добър живот като жители на „Родопи”, обобщи кметът  на общината Павел Михайлов.

 

Подобни статии

Top