По време на пандемия: Кой ден от седмицата е най-безопасен за пазар

Коронавирусът и в кой ден от седмицата е най-добре да пазаруваме

Допреди няколко седмици всеки от нас пазаруваше по всяко време, защото винаги се оказваше, че нещо в хладилника е свършило. Не беше проблем да отскочим и по няколко пъти до магазина, за да вземем яйца, хляб или нещо друго, което сме забравили.

Сега ситуацията налага друго поведение и затова се опитваме да купуваме продукти поне за около седмица напред. Има и график с часове за пазаруването според възрастта. Това са част от мерките за намаляване риска от разпространение на коронавирус. Колкото по-малко хора има в магазина, толкова по-добре за нас.

Именно затова френски специалисти направиха проучване на големите търговски вериги и супермаркети във Франция, за да установят кои дни в седмицата е най-безопасно да пазарува, или казано с други думи кога е най-ненатоварено откъм хора.

Независимо че проучването е правено във френската търговска мрежа, изводите са си абсолютно валидни и за други страни, включително и България.

Оказва се, че по средата на седмицата е най-благоприятното време за пазаруване. Причината – тогава в магазините ходят най-малко хора, избягва се чакането по опашки и, следователно, рискът от заразяване е най-малък.

От друга страна, петъците се оказват най-неблагоприятни за пазаруване.

Изследователите наблюдават, че от началото на пандемията има сериозен спад на посещенията в магазините през уикенда, за сметка на наплива в петъците обаче.

Именно затова, най-разумно е да си изберем друг ден от седмицата (различен от петък), за да избегнем струпването на повече хора.

Източник: lifestyle.bg

Подобни статии

Top