Почерпен пожарникар подбра мантинелата до КЦМ, арестуваха го - DC news

Почерпен пожарникар подбра мантинелата до КЦМ, арестуваха го

Дрегерът показал 1,72 промила в издишания въздух

Пожарникар от РДПБЗН-Пловдив е арестуван за 24 часа, след като е хванат да шофира с 1,72 промила алкохол, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев на пресконференция днес.

Сигналът за инцидента е подаден на спешния телефон 112 от жена, която шофирала след огнебореца. Тя съобщила, че в района на КЦМ шофьор, управлявайки автомобил „Фолксваген“ криволичи по пътя и е забрал мантинелата, като е предизвикал леко ПТП, след което е продължил по пътя си.

Сигналът е прехвърлен на РУ-Асеновград. Когато полицаите отишли на място установили, че става дума за служител на пожарната. Отначало пожарникарят отричал, че е управлявал колата, но извънпроцесуално е признал, че именно той е управлявал автомобила. После обяснил, че е бил на дискотека през нощта и се прибирал оттам сутринта.

Към момента служителят на пожарната е задържан за 24 часа, предстои повдигане на обвинение. Той е изпробван за алкохол и наркотици, тестът е дал положителна проба 1,72 промила. Отказал е да даде кръвна проба, което е негово право, посочи Чавдар Грошев.

От полицията уточниха, че всъщност собственикът на колата е бил установен по регистрационния номер на „Фолксвагена“, който пък бил открит на адреса на пожарникаря в Долни Воден. При огледа са забелязани пресни следи от претърпяно пътно произшествие.

Пожарникарят е 41-годишен, с 20-годишен стаж в системата. Към момента нямало данни за други негови нарушения на пътя. Същият ден той не е бил на работа.

По случая е образувано следствено дело по описа на Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура –Пловдив за шофиране след употреба на алкохол.

„Изключително неблагоприятна тенденция наблюдаваме – завишение на тези случаи, особено след употреба на алкохол и наркотици. Вземаме всички необходими мерки те да бъдат приключени в рамките на бързо производство и лицата да получат съответното наказание.  Считаме, че само по този начин може да се постигнат целите на наказанието“, допълни Грошев.

Подобни статии

Top