Почетното консулство на Русия в Пловдив осъди поругаването на паметника Альоша

Вижте позицията на почетния консул

Почетното консулство на Руската федерация в Пловдив излезе днес с позиция срещу вандалския  акт, при който паметникът Альоша беше залят с червена боя от неизвестни извършители. Вижте позицията на почетния консул Георги Гергов.

„Паметникът „Альоша” се извисява над Пловдив като символ на борбата  и победата  над фашизма. Символ,  който  трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника „Альоша“,  срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на  войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел – да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си.

2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият  „Альоша“  трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление,  позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на  антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.

Почита към паметта  на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме  всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие.  Нека не поставяме  нови разделителни линии!“

Подобни статии

Top