Почетоха паметта на загиналите в двете световни войни британски войници в Пловдив

Възпоменателната церемония се състоя в Централнитегробища в Пловдив

Кметът Здравко Димитров поднесе цветя в памет на загиналите британски военни от двете световни войни по време на възпоменателна церемония, която се провежда всяка година на централни гробища. Н. Пр. Робърт Диксън, посланик на Великобритания, Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия, областният управител Ангел Стоев и ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, също отдадоха почит с минута мълчание пред мемориалния паметник.

Тази година по изключение церемонията е на 12 ноември, тъй като поклонението пред гробовете на 56-е британски войници, загинали по време на Първата световна война, се прави всяка година в Деня на маковете. На 11-я ден на 11-я месец в 11.00 часа британците почитат падналите във войните свои сънародници. Това са денят и часът, в които през 1918 г. Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени.

Датата се отбелязва и като Денят на маковете. Изборът на цветето не е случаен. По време на сраженията войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, от земята избуяват макове. Затова във Великобритания е прието на всеки гроб да се оставя изкуствено цвете – червен мак.

Подобни статии

Top