Почетоха първия полет в Космоса в Пловдив (СНИМКИ)

Почетна рота от Пловдивския гарнизон участва в честването

Квартал „Гагарин“ в район „Северен“ днес стана домакин на мащабно честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва винаги на 12 април – деня, когато за първи път в историята на човечеството земен жител полетя в Космоса.

Празнично множество се събра пред възстановения барелеф на Юрий Гагарин, който преди 57 години осъществи вековната мечта  човек да преодолее земното притегляне и да полети. Само 108 минути полет, но той даде началото на невиждания прогрес на човечеството в областта на космическите изследвания.

Начало на честването даде бригаден генерал Явор Матеев,

който прие почетната рота на Пловдивския гарнизон под звуците на военния духов оркестър. Произнесено бе слово, което очерта историческия път до подвига на първия космонавт и направеното от десетките му последователи в много страни по света.

На празника, провел се под наслов „Родени с криле“, присъстваха представители на областната управа, посолството на Руската федерация кметството на район „Северен“, авиобаза „Граф Игнатиево“ и др. Тук бяха десетки официални представители на организациите, които имат голямата заслуга за възстановяването на барелефа на Юрий Гагарин, както и за подготовката на честванията на тазгодишния 12 април.

Бяха поднесени венци и цветя, а децата от ДГ „Космонавт“ – група „Ракета“, пяха за мечтите, за красотата на света, за щастливото детство. От детските им ръчички излетяха в небосвода десетки бели балони – нагоре към света на синьото небе и на мечтите.

Подобни статии

Top