Почина академик Мария Балтаджиева - DC news

Почина академик Мария Балтаджиева

Поклонението ще бъде днес

На 90 години почина бившият заместник-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив академик Мария Балтаджиева. Тъжната новина съобщиха от висшето училище и сдружение “ За достъпна и качествена храна“.

Акад. Балтаджиева е световноизвестен учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти. Член е на престижни чуждестранни организации, сред които Интернационалната федерация на откривателите и Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти и е експерт на Международната федерация по млякото. Носител е на най-високата награда за научно-техническо творчество – вписване в Златната книга на откривателите и изобретателите в България.

Академик Мария Балтаджиева е дългогодишен ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“, декан на Технологичния факултет и зам,-ректор на УХТ- Пловдив със значителен принос за развитието на неговата международна дейност. Член е на Националното ръководство на Съюза на учените в България и „Доктор хонорис кауза“ на УХТ.

„Загубихме един прекрасен, ерудиран човек и колега, изживял достойно жизнения си път! Дълбок поклон пред светлата й памет!“, се казва в съобщение на УХТ-Пловдив.

Поклонението ще се състои на 11 март (събота) от 13:00 часа в Траурен парк „Централен“ в Пловдив.

Подобни статии

Top