Почина бившият френски президент Валери Жискар д’Естен

Според негови близки той е починал от усложнения от прекаран коронавирус

Бившият френски президент Валери Жискар д’Естен почина във вторник вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от семейството си, предаде Франс прес, като се позова на негови близки. Според Europe 1 той е починал вследствие на усложнения от заразяването с коронавирус, довело до хоспитализирането му в Тур през ноември в кардиологично отделение.

Някога най-младият президент на Петата република, центристът Жискар д’Естен, управлявал от 1974 до 1981 г., няколко пъти е постъпвал в болница през последните месеци заради проблеми със сърцето.

Неговият аристократичен стил му спечели репутация на самоуверен човек и технократ. След като изгуби президентските избори през 1981 г., спечелени от социалиста Франсоа Митеран, Жискар д’Естен дълго хранеше надежди да се върне в Елисейския дворец, докато не осъзна, че не разполага с нужната подкрепа, припомня ДПА.

По време на мандата си той предприе действия за модернизиране на страната, прокарвайки значителни социални реформи като разрешаването на абортите по желание на бременната и понижаването на възрастта за гласуване на 18 години.

Жискар д’Естен, който от началото на карантинния режим живееше в провинциалното си жилище в Отон, Централна Франция, беше приет в болница за пет дни през ноември със сърдечна недостатъчност.

Преди това, в средата на септември, той прекара няколко дни в парижката болница „Помпиду“ заради леко възпаление на белите дробове. Медиците обаче отрекоха заболяването му да е свързано с коронавируса.

Една от последните публични появи на Жискар д’Естен беше на 30 септември 2019 г., на погребението в Париж на друг президент – Жак Ширак, който беше негов премиер от 1974 до 1976 г.

Източник: DarikNews
Снимка: AP Photo/Michel Euler

Подобни статии

Top