Почина бившият командир на Втора армия о.р. ген.-лейт. Димитър Попов

О.р. ген.-лейт. Димитър Попов си отиде на 92 години

На 92 години е починал бившият командващ на Втора армия, член на Съюза на офицерите от запаса и резерва, генерал-лейтенант от запаса Димитър Попов. За това съобщи във Фейсбук пловдивският адвокат Тодор Кръстев.

„Военен от кариерата, минал през всички стъпала на българската армия. Отлично образован и подготвен, образец за командир. Имах честта да се познаваме лично. Бог да го прости!“, пише още юристът.

Димитър Попов е роден на 20 октомври 1929 г. в пловдивското село Брестовица. От 1951 г. е помощник-командир на взвод в Школата за запасни офицери. Завърша Военната академия в София през 1960 г., а през 1978 г. и курс в Академията на Генералния щаб на СССР в Москва.

От 1962 до 1974 г. последователно е заместник-командир и командир на тридесет и трети мотострелкови полк (от есента на 1965), базиран в село Звездец. По време на мащабното учение „Щит-82“, проведено през 1982 г. е командир на шестнадесета мотострелкова дивизия в Бургас.

В периода 15 септември 1987 – 1 септември 1991 е командир на Втора армия.

Член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Написал е книга, озаглавена „Стръмни пътеки“.

DCNEWS изказва съболезнования на близките му.

Един коментар

  1. Аз написа:

    Имаше изключителен принос за село Звездец. По негово ръководство бяха отчуждени китните лозя на Звездечани и превърнати в стрелбище, голи. грозни поляни , свидетели на едно некадърно управление. Възрастните хора си оставиха сълзите и мъката по своите лозя ! Лично аз живея втори живот / благодарение на съдбата. По това време в горите на Звездец се правеха учения със бойни патрони без да бъдат териториите охранявани и хората спирани да не влизат в обсега на снарядите, По време на едно такова учение не бяхме спряни и предопредени, влязохме без да знаем във територията на обстрела, снарядите се забиваха на сантиметри от нас, истински, бойни носещи смъртта, но явно сме имали ангел защитник. Иначе Попов щеше да преживее с няколко десетилетия малки деца и млади хора. Затова не бих казала Бог да прости.

Top