Почина голямата Татяна Лолова

През последните дни тя е била настанена в „Пирогов“, където е била лекувана от COVID-19.

На 87 години почина кралицата на българския театър Татяна Лолова. През последните дни тя е била настанена в „Пирогов“, където е била лекувана от COVID-19.

С огромния си импровизаторски талант и актьорски диапазон Татяна Лолова завладя сърцатата на не едно поколение от сцената, от малкия екран и с филмовите си роли.

Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955-1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

През тези години Татяна Лолова не спира да работи в телевизионния театър и киното.

Хитовият ѝ моноспектакъл „Дуенде“ се радва на препълнени салони повече от 10 години в театър „199“, както и в турнетата и в страна и чужбина.

Една от последните ѝ големи театрални роли бе в постановката на режисьора Стилиян Петров по мотиви на Марагьорит Дюрас – „Корабът нощ“ в Театър Азарян, НДК. Представлението за първи път събра заедно на една сцена големите български актриси Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова.

Нейната автобиографична книга „1/2 живот“ е рекордно преиздавана, дописвана и допълвана.

Източник: БНТ
Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top