Почина скулпторът Тодор Азманов

Погребват го в Пловдив

На 89 години почина скулпторът Тодор Азманов, съобщиха негови близки.

Творецът е роден през 1929 г. в историческия град Копривщица, но живееше и работеше в град Пловдив. Азманов беше член на Съюза на българските художници – Пловдивската група.

Произведенията на Тодор Азманов са предимно портретни скулптури в реалистичен и абстрактен стил. Работите му се излагат в художествени галерии и музеи в Пловдив: Етнографски музей и Музея на Националното Освободително Движение, в Националната Галерия в Алжир, и са част от частни колекции в Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария и Германия.

Художникът е основател на Училище за скулптура в гр.Алжир (1975 г.) – столицата на Алжир, по покана на Алжирския министър на културата. С тази инициатива той се превърна в един от пионерите на портретната скулптура в ислямския свят. Той е и почетен член на Съюза на алжирските художници. Някои от неговите творби са собственост на предишния президент на Алжир – Хуари Боумедиен, както и на Историческия музей към Военноморската академия в Алжир.

Тодор Азманов е автор на редица портрети във “Възрожденската Стена” в гр.Смолян, разположен в сърцето на Родопи планина.  Той е правил поредица от самостоятелни и колективни изложби на национално и международно ниво: Алжир (1975) и Унгария (1968).

Погребението му ще бъде в събота на Рогошките гробища в 12 ч.

Поклон пред паметта му!

Подобни статии

Top