Почина Тина Търнър, една епоха в рокендрола си отиде - DC news

Почина Тина Търнър, една епоха в рокендрола си отиде

Носителката на 8 награди „Грами“ ни напусна на 83 години

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83 години, съобщи нейна говорителка, цитирана от Ройтерс.

Търнър е починала след дълго заболяване в Кюснахт, близо до Цюрих в Швейцария, уточни нейната говорителка, предаде БТА.

Тина Търнър е родена е като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси. Кариерата на огнената певица започва през 50-те години на миналия век, в ранните години на рокендрола. През годините Тина Търнър се превърна в истински феномен, завладял света с песни като „What’s Love Got to Do with It“, които превзеха класациите.

Тина Търнър ще остане в съзнанието на хората с буйната си грива, тесните дънки, късите поли, високите токчета и най-вече с вкуса си към музикални експерименти и затрогващи балади. Тя бе известна с прозвището „Кралица на рокендрола“ и получи 8 награди Грами, от които 6 през 80-те години.  Сред хитовете й са „Typical Male“, „The Best“, „Private Dancer“ и „Better Be Good to Me“.

Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето „Тина!“ по повод на 50-годишния юбилей. Турнето на Търнър се превръща в едно от най-силно продаващите се представления за 2008 – 2009. Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

Снимка: AP

Подобни статии

Top