Почистват 5 културно-исторически паметника в Пловдив

Инициативата стартира в навечерието на Съединението

В навечерието на Деня на Съединението на България и официалния празник на град Пловдив културно-историческите паметници Бунарджик, Младежки хълм, Небет тепе, Сахат тепе и Паметник на Съединението ще бъдат почистени от надписи, надрасквания и съпътстващи замърсявания. Проектът се осъществява с подкрепата на българската компания Nexo и община Пловдив като част от продължителна културна инициатива по програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“ и българската медия за съвременна електронна музика – Фонотека Електрика, наречена Altitude Attitude.

Проектът се фокусира върху популяризирането на шест емблематични локации в Пловдив, превръщайки ги в отворена сцена за шест музикални изпълнения на известни български артисти. Всяко от поредицата събития ще бъде заснето и разпространявано в бъдещите и настоящи европейски столици на културата – Каунас (Латвия), Нови Сад (Сърбия) и столицата за 2023 г. Елевсина (Гърция), за да популяризира едновременно историческото наследство на Пловдив и електронната сцена на България.

Почистването ще се случи преди събитията на избраните локации, за да представи града и неговото наследство по най-добрия и атрактивен за съвременната публика начин.

Първото почистване стартира днес – 3 септември, с Паметника на Съединението,

където на следващия ден ще се проведе откриващото събитие от серията Altitude Attitude. То започва с изпълнение на основателя на пловдивския аудио-визуален колектив – sayulke.

„Трябва да се гордеем с културно-историческото наследство на България. Тези шест забележителности в Пловдив са ценности, дълбоко залегнали в идентичността ни, и искаме да бъдат представени на другите европейски столици по най-добрия възможен начин. Инициативата е проявление на голямата ни цел, на желанието ни да водим чрез добър пример и да променим нагласите не само по отношение на българското културно наследство, но и за десетките възможности, които България развива,” сподели Александър Починков, вицепрезидент „Инженеринг” в Nexo.

Програмата продължава с почиствания на 10 септември – Бунарджик; 17 септември – Младежки Хълм; 24 септември – Небет Тепе и 1 октомври – Сахат Тепе. Съпътстващите музикални събития се случват в деня след всяко почистване. На всяко събитие ще бъде заснет едночасов видеоклип с кадри от земя и въздух, за да усетим местата на Пловдив с музиката на BORNE ALOFT (11 септември), Laylla Dane (18 септември), denitza (25 септември) и Julieta Intergalactica (2 октомври). Всеки от изброените паметници ще има и свой уникален визуален облик, за който ще се погрижи визуалният артист Петко Танчев – съосновател на творческото студио SenseLab и Мелформатор.

От Община Пловдив информираха, че са партньори по проекта на независимите творци.

Оттам допълват, че той се фокусира върху популяризирането на шест емблематични локации в Пловдив, превръщайки ги в отворена сцена за шест музикални изпълнения на известни български артисти. Всяко от поредицата събития ще бъде заснето и разпространявано в бъдещите и настоящи европейски столици на културата. Събитията ще се проведат на следните места и дати – 4 септември – Паметника на Съединението, 11 септември – Бунарджика, 18 септември – Младежкия хълм, 25 септември – Небет тепе, 2 октомври – Сахат тепе, 9 октомври – Братската могила.

Проектът се реализира по програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. По идея на музикантите шестте локации ще бъдат почистени след провеждането на събитията с подкрепата на българската компания Nexo, която е партньор на проекта, допълват от администрацията.

Подобни статии

Top