Почитаме аскет и скромен монах. Празнуват имена, вдъхващи почит

На 4 март  Българската православна църква почита паметта на преподобния Герасим.

Той прекарал голяма част от своя живот в пустинята. Понеже бил изключително набожен, вярващ и праведен човек, около него се събрали и други вярващи и така образували християнско братство. По-късно издигнали и малък манастир, в който живеели сговорно.

След известно време в Йерусалим пристигнал един монах, който бил обсебен от Сатаната и започнал де сее интриги между братята монаси и сред християните извън манастира.

Той успял да обсеби с неговото учение царят и царицата Теодосий младши и Евдокия, а след тях съумял  с хитрост да свали патриарха Ювеналий  и да заеме неговото място.

После хитрият Теодосий започнал да насажда омраза и да сее лъжеучения.

В първия момент и преподобният Герасим тръгнал по лошия път, но скоро се осъзнал и потърсил съвети от Свети Евтимий Велики, който разобличил  грешните твърдения.

След този кризисен момент, животът на братството в манастира на преподобния Герасим продължил нормално, но той изисквал огромна дисциплина и посветеност в Бога от своите монаси.

Случило се един ден да намери ранен лъв, когото излекувал и от онзи момент дивият звяр станал домашен любимец на преподобния Гарасим.

На 4 март 475 г. преподобният Герасим достига до преклонна възраст и предава Богу дух. Когато бил погребан, верният лъв останал до гроба и там скоро починал от мъка по своя стопанин.

Докато преподобният Герасим бил предан монах, Господ му дал способността да получава видения. Едното от тях било свързано с починалия Свети Василий Велики, към когото преподобният Герасим изпитвал огромно уважение и се обърнал за помощ.

Във видението ангели носели душата на Свети Василий Велики към Царството Небесно. Тогава преподобният Герасим разбрал, че светият отец е починал и така заминал за неговото погребение.

На 4 март имен ден празнуват Герасим, Геро, Гераско, Герчо, Гера, Герка. 

Името Герасим е с гръцки произход и означава „почитан“.

Източник: chudesa.net
Снимка: diomedes2.livejournal.com

Подобни статии

Top